Levi: Nisam se zalagao za bombardovanje Srbije

Vesti

Levi: Nisam se zalagao za bombardovanje Srbije

Francuski filozof Bernar Anri Levi rekao je da se nikada nije zalagao za bombardovanje Srbije i da incident u kome je u sredu pogođen tortom ne bi zaslužio pominjanje kada ne bi pokazivao da demokrate u Srbiji trpe pritiske i zastrašivanje.

Komentari (63)

Ostavi komentar

* Sva polja su obavezna

Nevalidna CAPTCHA

Pedja

Vi zapadnjaci ste nam i uvalili Miloševića, kao i ovog sada.

Ultra

Lažeš! Jednostavno lažeš. Ne znam iz kog razloga takve likove uopšte puštaju u zemlju. Nije samo Srbija u pitanju, ovaj lik je klasičan jastreb željan prolivanja krvi. Ko nije u toku, veoma lako može naći izjave i pozive na rat dotičnog od Iraka, Libije, Sirije... Loš i zao čovek (sa najmanjim "č" koje se može napisati).

ivan

Sve je to u redu da su krivi Bler, Sreder,Klinton.A da li ste se upitali koliko je Srbija bila kriva na celu sa Milosevicem i onim fasistima Seseljom Nikolicem Vucicem Vulinom Mirom itd

Dragan Kostic

Na tog tipa ne treba trošiti vreme. Činjenica da mu je ovo već deseta ili jedanaesta torta u glavu (prva u Srbiji) govori dovoljno o njemu. Možda je čovek mazohista ili voli slatko pa nalazi načina da nervira ljude širom Evrope. Jedino mi nije jasno ko me je na pamet pala tako "brilijantna" da ga uopšte pozove. Zar je dotle došlo da više niko normalan ne želi da dođe!?

Pera Detlic

"Il faut bombarder la Serbie"

cinjenice

Strasno je videti koliko neki i dan danas manipulisu tzv. 'opsadom Sarajeva': nikakve opsade nije bilo, Sarajevo je prosto bilo na liniji fronta, Srbi su drzali deo grada, nisu ga oteli ni osvojili nego su tamo bili vecina, drzali su i okolna uzvisenja i dejstvovali po neprijateljskim uporistima kao sto su i oni iz grada dejstovali po njima. Ni jedni ni drugi nisu bili posebno humani, Srbi su jednostavno imali bolju stratesku poziciju i nesto vise naoruzanja (a nesto manje ljudstva). Sta su trebali da urade, da napuste svoje polozaje i povuku se 50km??? Pa to nikada u istoriji ratovanja ni jedna vojska nije uradila, sto muslimanske snage nisu napustile svoje polozaje nego su se krili medju civilnim objektima i odatle otvarali vatru. Sve ostalo je medijski spin i propaganda, poput ovoga sto se trenutno dogadja u Siriji, s tim da danas postoji i internet i nezavisni mediji, a pocetkom devedesetih niko nije mogao da se suprotstavi svemocnoj americkoj propagandoj masineriji.

Veljko

Sve da je i tako tako kao sto si opisao, ocigledna je istina je da u sred Evrope jedna vojska okruzila jedan grad, u kome su ziveli civili, i neselektivno ga bombardovala i gadjala snajperima 4 pune godine. Trebalo je ili da ga osvoje ili da se povuku. I nas su bombardovali, ali u odnosu na Sarajevo (i Vukovar) to je bio lagani peting.

Srbin

Srbi nisu bili većina u Sarajevu 1992. Slabo barataš podacima. A iskreno, muka mi je više od takvih "sveznalica" i kvazi vojnih stratega.

Ibikic

Vidis drug moj iz detinjstva se nasao na drugoj strani. I dan danas se druzimo koliko nam distanca omogucava al njega je kroz prozor skinuo snajper iako je imao tada kao i ja 12 godina. Moramo priznati da je bilo i debila i zlocina i sa nase strane. Drug sad pola organa nema al fala bogu ziv i funkcionise normalno. Voleo bih kad bi se svi zlocini procesuirali

Mikica

Evo, ja sam se zalagao za bombardovanje jos 9. marta 1991. - jer su komunisticki zlikovci tada na nas poceli da pucaju i protiv nas izveli tenkove na ulice. Uvek sam Jugoslaviju smatrao okupacionom silom koja unistava Srbiju! I?! Zivela slobodna Srbija koju nam je dao NATO pakt i smrt komunistickoj tamnici Jugoslaviji!

Brontosaurus

Pa Jugoslaviju nisu napravili komunisti, samo su je nasledili

KiMiGM

Jad I cemer!

Марко КГ

Да ли је г-дин Леви угошћен на фестивалу да би дискутовао о филмским остварењима или да би коментарисао унутрашња политичка питања Србије и ширио своје виђење демократије? Довољан разлог за ускраћивање гостопримства. Молим за мало више самопоштовања.

Milutin

Demokratura - odlična definicija........vodeća demokraturaska država u Evropi. Rusija se ne računa, to je nešto specifično, mnogo više od demokrature....

Uciteljica

Ucite deco umesto sto pravite skandale i glupirate se...

Lektor

Učite deco i bežite odavde. Ne znam šta je gluplje, dovesti ovu nakazu u Beograd, ili trošiti tortu na njega i pridavati mu na značaju? Dakle, ozbiljna država nalazi način da spreči šetkanje dušmana (Šreder, Bler,...), a ako već dođu, treba ih učiniti nevidljivim, a ne davati im značaj koji nemaju.

Da

Shvatite već jednom da je JNA dala oružje srbima da su srbi stjeli Bosnu da ostave u Jugoslaviji ili u Srbiji i da smo mi to isto naoružanje kupovali od srba i da su srbi iz srbije dolazili da ratuju po bosni da ubijaju muslimanski narod ,pa ko je kriv za rat ! Pa srbija morate to shvatit već jednom .

Миклош

, а ви сте сви невини ко мајске руже. Схватите ви да је босна франкенштајн држава која ће трајати само док вам амери дају вештачко дисање...

Kvant politika

Krv za rat nije onaj ko ga je vodio vec onaj koji je izazvao prvi sukob i provocirao ga. A sto se tice ratnih zlocina sve strane su ih pravile i svima se treba suditi. Ne treba poredjivati koja strana je imala 'vise zrtava' to je gubljenje vremena, i sramota svoditi izgubljene zivote na brojeve. Ponavljam svim odgovornim za zlodala treba suditi.

D61

Bosna je bila država pre Srbije, čisto da rasčistimo činjenice... Nemanjići su je spržili do korena, nije im odgovaralo da tamo neki Bogumili prave uredjeno društvo, bez bogova i gluposti... Naravno da su Hrvati nasrnuli sa svoje strane, Srbi sa svoje i kada su, konačno, Turci došli da srede stvar, većina Bogumila i poštenog sveta je to doživela bez trzavica i prihvatila novu vlast. Možda kraljeviću Marko nije!

Dusan

To narod ovde nikada neće shvatiti... Živeo sam u Sarajevu posle rata, dobro znam ko je i šta radio.

karadjordje

Kada živite u jakoj velikoj i uspešnoj zemlji u zajednici sa drugima i svojim narodom i kada to branite, to nazivate agresijom i krivcem za rat. One koji su pokrenuli rasturanje takve zemlje napadom na državne institucije, terorim i ubistvima i proterivanjem jedne nacije smatrate da su ipak ti napadači ugroženi, oslobodioci i žrtve. Pa zar ne vidite istinu ko je bio uzrok pakla I konačno, kome je sada dobro?

X

Koliko ste vi krefibilni, koliko kompetebtni, vi, nakon bombardovanja zbog idiotske zelje za otcjepljenjem be ha iz "Jugoslavije" nakon skoro cetiri godine vaseg bombardovanja, obrusili ste se u "junackom" stilu na - jednu osobu, postoji li dio odgovornosti Srbije prije, tokom i nakon bombardovanja od '91.-'95.?

starkravingmad

Има на Радио Београду емисија која се зове "Борба против пилећег памћења" или тако нешто... За једног филозофа, Леви је превише лако посезао за топузом, од Србије, преко низа земаља на сјеверу Африке, па до Блиског истока. А ако и јесте филозоф, као што се претенциозно представља, онда је класичан макијавелиста, а они који су га угостили су идеални слушаоци поменуте емисије Радио Београда...

boba

Levi je samo jedan od "komercijalnih intelektualaca". Ne treba mu davati na značaju. Gospodinu Markoviću bih predložio da sa svojim gostom obiđe porodice koje su izgubile decu u i direktno im objasni kako je to baš super i da su oni to zaslužili jer se , eto, nisu "suočili sa prošlošću, Srebrenicom itd." Naravno ako ima petlju. Za obraz se vidi. O ovima iz tzv. SKOJ-a ne bih trošio reči.

Mama

Gospodine B.A.Levi ako kao uvazeni intelektualac bombardovanje jedne drzave smatrate opravdanim zbog politike koju vodi predsednik iste osude prema Vama su opravdane.Nad grobovima dece teku suze njihovih majki dok Vi setate po raznim tribinama.Tuga je to...

Vlada

Šta je sa još više suza, još više majki, još više pobijene dece, za šta su krivi oni koji su na kraju bombardovani?

Mali preduzetnik

Jesi

Gogi

Gost iz Francuske nije rekao ništa pogrešno i netačno! Kako u odnosnu na ovu vlast, tako i u odnosnu na vlast iz devedesetih. Zašto nije istovremeno napadao vlasti iz Zagreba i Sarajeva, samo njemu je znano, ali njegove ocene naše krivice u tom ratu, politike režima Milošević-Marković-Šešelj su potpuno na mestu. Naša vlast je još kako dolivala ulje na vatru građanskog rata. Setimo se samo susreta Miloševića i Tuđmana, njihove podele BiH bez ikakvog dogovora sa predstavnicima bošnjačkog naroda, što je bio uvod u podele i početak rata u tom republici. Zar nisu naši dobrovoljci odavde masovno išli da ratuju u Hrvatsku i BiH?! Po BG su mlade maosovno i prislilno regrutovali za rat. To nije nikakva laž, na tu temu su snimalni igrani filmovi, imate toliko svedočenja... Ako nismo bili u ratu, onda su naše granice morale biti zatvorene za takve grupe. Srpski režim je tamo slao razne Arkane, Bele orlove, srpske i ostale garde,Crvene bertke, razne paravojske,a naši domaći političari su šetali po ratištima i huškali na sukobe. Svako zna da je YouTube je prepun takvih snimaka. Mediji iz Srbije su svesno i namerno širili ratnu histeriju, kod ljudi pobuđivali mržnju prema drugim narodima, stvarajući atmosferu straha i nasilja. Ako Srbija nije bila u ratu, onda tako nešto ne bi smelo da se dešava, dok bi protiv onih koji su tako radili trebalo pokrenuti krivični postupak. Umesto toga, mi i danas imamo one koji se dive upravo takvoj politici.

kuku lele

Da li je po tebi tačno da opisuje oprvdanost bombardovanja Srbije sa opravdanošću bombardovanja nacističke nemačke! Gde je u Nemačkoj tada vršen genocid progon i pogromnad Nemcima? Gde su paljene katedrale? Pa kako možeš ovako reći! ?

Jovica

Bravo! Sve si rekao! Levi jeste kritikovao teškom rečima, ali nije džaba! Narode, otvori oči i shvati da nije svaka kritika mržnja!

Ogi

Ok. U redu je ukazaviti na zločine. Ali je onda to ili dvosmerno ili nikako, jer si u suprotnom ili glup, ili licemer ili plaćenik. Jer isti taj Levi je na pitanje zašto nije osudio egzodus Srba u Oluji, nazvao to "samoorganizovanim" egzodusom. Koliko je samoorganizovano znamo po leševima ljudi koji su proterani iz svojih kuća, ali je to za Levija samoorganizovano.

Gogi2

Ja nisam rekao da smo kao narod zaslužili bombarodvanje, niti da su sve njegove izjave tačne, ali ocena i procena tadašnjeg srpskog režima jeste tačna!

Sonja

Ma rat je izazvan spolja! Ovo su vrlo licemerne rečenice Evropejaca koji su potpirili sve što se desilo i kažnjavale samo jednu stranu. Zašto su priznali nelegitimno i neustavno priznate otcepljene države pre dogovora u zemlji? Ko je prvi zapucao u bilo kojoj od tih država? Srbi nisu svakako. Jesu li prvo Srbe počeli da ih izvode i ubijaju dok su bili u sastavu Jugoslavije? Nedužnog vojnika na odsluženju vojnog roka? Svata dok je išao u svatovskoj koloni? Jesu li ti što su hteli samostalnost ubijali onu decu, vojnike po kasarnama? I to decu svih naroda? Da li je Voker lagao za Račak? Jeste. Da li su Merkale nameštene? Jesu. Zašto ne istraže do kraja Srebrenicu? Zašto je Kliinton tražio od Izetbegovića da žrtvuje 5000 ljudi? Kako je došlo do Ovčare i zašto? Ko je žrtvovavo te ljude? E licemerni demokrato, koja je mera tvoje demokratije? Nije nego, bio protiv Miloševića... Pa i ja sam bila protiv Miloševića? A šta da je dobila Le Pen, da li bi ih neko bombardovao jer je on protiv nje? E zato su nas bombardovali i sasuli uranijum, uništili privredu, mostove, pa nam sad daju paprene kredite... I prosipa nam pamet o masakrima. Sve su namestili, nama glupima, svim narodima, da saspu bombe i razviju vojnu industriju i sve nam uzmu, i vazduh i vodu i dušu. A mi se još među sobom trvemo, glupi balkanci. A bili bismo najjači... Sad nam prosipaju pamet i trudimo se da postignemo standarde, obogaljeni, osiromašeni, istrošeni... Ej, šta su nam uradili. Ko je on da sudi i da priča o onom ratu, na osnovu čega? Može da priča šta hoće. i ja sam demokrata, ali, brate, vređa me to jednostrano propagandno lupetanje...

Otporaš

Izjava g-dina Levija iz 1999. godine, odnosno u jeku agresije na SRJ, koju je dao zapadnim medijma: „Beograd trebalo bombarodvati 8 godina ranije“. Da li takav čovek, koji nikada nije uputio izvinjenje građanima Beograda i Srbije, možeb biti naš gost i prijatelj?! Po meni ne može nikada!

DAVOR

Ja bih bio ponosan onom Srbijom koja bi kroz komentare rekla. Da bio je zlocin ubijati civile i decu u opkoljenom Sarajevu neselektivnim bombardovanjem i snajperima. Jeste desila se i Srebrenica i Ovcara. Takodje je Milosevic hteo etnickim ciscenjem da resi problem albanskog nacionalizma i fasizma. Ali Levi je zasluzio tortu u facu jer je optuzivao ceo jedan narod i trazio je da se kazni bombardovanjem. Gde su ginula nevina deca i civili, a najvise su stradali bas oni gradovi koji su se herojski godinama borili bas protiv Milosevicevog rezima. I kao takav nije dobrodosao u Srbiju.

rokipn

Francuski cionista - Jevrejin nije on bio samo zagovornik rata protiv Srba od pocetka do kraja rata u Jugoslaviji nego i protiv Libije i zalagao se za bombardovanje Sirije , Arapi ga smatraju za jednog od idejnog tvorca " arapskog proleca " . Pocasni gradjanin Sarajeva.

Hogar

Meni više ništa nije jasno! Sve što je rekao za Vučića jeste tačno, bukvalno srpska verzija Erdogana - lažni demokrata i autoritarac, ali to nema veze sa temom. Ako misli da će pljuvačinom Vučića, koga zaista ne podržava najveći deo naroda, umesti da ublaži svoje izjave o Srbima tokom devedesetih, onda se grdno vara. Neko je trebao da informiše, recimo njegovi domaćini, u vezi počinilaca jučerašnjeg incidenta. Njega su juče napali pripadnici radikalne levice okupljeni u pokretu "SKOJ", koji ni najmanje nemaju veze sa režimom na vlasti. U njegovim kritikama srpske vlasti iz devedesetih ima dosta istine, ali isto tako je sramno što je tu istinu tražio samo na srpskoj strani. Nije Srbija vodila rat protiv sebe, nego su u tom ratu postojale još dve strane - hrvatska i bošnjačka.

Drvoseča

Još će se ispostaviti da ne postoji dokaz, ni snimak, niti članak u kome se ovaj Levi eksplicitno izrazio da podržava bombardovanje, uništavanje Srbije. Nije li svojevremeno domaća ratnohuškačka mašinerija nešto slično imputirala pokojnom Zoranu Đinđiću?

Marko

Za Vucica si u pravu drugi Milosevic verovatno i gori ali sto se tice rata kakva vam je to demokratizacija ubivanje civila zena i dece i bacanje osiromasenog uranijuma ako vam je smetao Milosevic sto niste samo njega ubili.

Dusan

Nije strasan Levi vec oni koji su ga ovde ugostili

Pušija

Šta li će tek da bude kad dodje Desni ?

Era

Sta on ima da se zalaze za neki rat protiv nekog, po tim kriterijumima bi njegovu Francusku trebalo sravniti sa zemljom. Milosevic je bio nas problem, ne njegov. A i samo bombardovanje Srbije ocito nije urodilo plodom jer je MIosevic ostao na vlasti jos godinu dana ali on i dalje potencira pricu da je to ispravan put, ocito mu je samo do ratovanja. Jedino sto je mozda kulturnije trebalo odreagovati na njegovu pojavu u Srbiji, tipa praznom salom ili tako nesto.

Petar

Steta za tortu...

pop

Pa sta i da jesi,mi pamtimo tri sata.

Pitu Guli

Zaslužio je tortu

bljak

a sta hoce sad? pored ovolikog sveta on dosao u demonkratiju?

mirko

Nije došao u posetu Vladi , nego je došao na promociju filma , a da je imao razloga da dođe svedoče oni koji su prisustvovali njegovom obraćanju. Umesnije bi bilo da se pitate , zbog čega su došli na njegovu konferenciji oni koji se ne slažu sa njegovim prisustvom? Ako nije demonkratija zašto nije dozvoljeno drugačije mišljenje?

bljak

gospodine Mirko, zadnji je cas da Srbi prestanu da se svadjaju pred rugima i zbog drugih!!! Dakle, ako se zalagao za bombardovanje Srbije, A JESTE!, Srbi treba slozno da mu otkazu gostoprimstvo! Da pojasnim, kada naidje komsiluk na kafu( da snime kako se glodjemo) kucne razmirice prestaju!

zevs

Kada se 1999. odigrala NATO bombardovanje SR Jugoslavije, Levy je izjavio: Wikiquote „Za mene je to rat koji dolazi osam godina prekasno, prošlo je osam godina otkako se moralo kazniti Miloševića i spriječiti štetu. Tih osam godina značilo je uništavanje gradova, stotine tisuća mrtvih, razaranja bez premca u Europi od drugog svjetskog rata. Za sve to, Slobodan Milošević je odgovoran. To što se to dogodilo u noći sa srijede na četvrtak sam čekao godinama pod uvjetom da je to zapravo nešto što se dogodilo da su zapadnjaci stvarno odlučili boriti se protiv Miloševića.[3]“ (―)

VP

Pobogu, pa zar nije tačno? Sarajevo je proživelo veliku nesreću. Čovek govori istinu koja nama smeta.

Goblin

i da je Mahatma GANDI bio predsednik Srbije opet bi nas bombardovali.

Pnzioner iz jadnog Barajeva

A sta drugo ocekivati od nas. Bas lepu sliku saljemo u svet. Eto to su nam glasaci. Vladat ce AV jos dugo....

neko

Zaista više ne želim da znam za takvu demokratiju. Demokratija je umrla, ostalo je samo slovo na papiru.

Neko

Pa ako se zalaze za demokratiju i slobodu govora sto je onda problem ako se neko buni protiv njega ili to vazi samo kad mu odgovara

Freuden

Uredu je buniti se verbalno ne i fizički se obračunavati sa čovekom ko drugačije govori ...

VP

Nije bilo dijaloga, nego prostačkog nasilja.

Miki Šabac

Ne moze Vucic da mu oprosti Haradinaja, sada su svi Francuzi krivi!!!

Meli

Tako je Miki Šabac, huškaška politika se nastavlja. Ovaj incident je usledio samo zbog Haradinaja. Sram da bude sve koji su učestvovali. Čitam komentare - eleborate zbog čega smo bombardovani i ispada da je Levi glavni krivac, a Bler i Šreder, u čije vreme je i bilo bombardovanje i koji su bili na glavnim pozicijama, se pozdravljaju i klanja im se.

Aaaaaaaaaaaa

Nisam se zalagao, ali sam se ipak mozda zalagao

Miki

A Vucic doveo Šredera i grlio se sa Klintonom???, sta ste njima trebali uraditi, sram vas bilo zajedno sa Vodjom!!!

Totalno

nebitan lik, koji nikakvu pažnju nije zaslužio!

mirko

Pre bih rekao , da je pisac komentara neupućen .

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Institutu za transfuziju potrebne zalihe A i 0 krvne grupe 12:16 h

12:16 h  |  Vesti

Svet

Svet

Najveći vatrogasni avion na svetu spreman za sezonu požara 12:14 h

12:14 h  |  Svet

Biznis

Biznis

Udruženje banaka: Konverzija kredita u švajcarcima odvija se u skladu sa zakonom 12:06 h

12:06 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Počela prodaja stanova u Kuli u okviru Beograd na vodi 11:54 h

11:54 h  |  Biznis

Svet

Svet

Tuča u zatvoru u Brazilu tokom vremena za posete, 15 osoba poginulo 11:52 h

11:52 h  |  Svet

NEWS

NEWS

Serbian opposition confirms MPs won’t attend parliament session on Kosovo 11:47 h

11:47 h  |  NEWS

Vesti

Vesti

Preminuo radnik povređen na gradilištu u centru Beograda 11:32 h

11:32 h  |  Vesti

loader