Od početka godine 55 stradalih u porodičnom nasilju

Od početka godine 55 stradalih u porodičnom nasilju Izvor: N1 arhiva

Od početka godine, 55 žena i muškaraca nastradalo je u porodičnim sukobima. Poslednjih nedelja, javnost u Srbiji ponovo je svedok serije tragičnih slučajeva porodičnog nasilja. Oni koji se bave prevencijom i zaštitom žrtava apeluju da sistem mora biti efikasniji u uklanjanju nasilnika iz zajednica u kojima se ponavljaju slučajevi nasilja.

Jedna pedesetdvogodišnja žena pretučena je i prerezanog vrata ostavljena da umre, u sredu uveče, u žbunju beogradskog naselja Cerak.

Teško povređena, uspela je da se dotetura do trotoara gde su je pronašli prolaznici i spasili. Za pokušaj njenog ubistva osumnjičen je njen sin s kojim je i živela.

Policija, tužilaštvo, sud sada se svi bave još jednom žrtvom porodičnog nasilja. U ženskom autonomnom centru smatraju da nasilnike treba udaljiti iz porodičnog doma, još dok prete.

"U svim onim slučajevima gde imate lake telesne povrede, pretnje, nema težih povreda to ne ide u krivicu - to naši tužioci retko kad gone, ali kad bi se s preventivnom merom, neko iselio na 14 dana, taj bi dobro razmislio da li će to da ponovi", kaže Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Jedan od predloga je i da se policiji dodeli ovlašćenje da privremeno iseli nasilnika. Međutim, ministar policije kaže da na taj način nije moguće pomoći žrtvama, jer o tome odlučuju tužilaštvo i sud.

"Mi smo predložili model po kom sudija za prethodni postupak, umesto pritvora, u blažim slučajevima može da odredi udaljavanje iz kuće. To sudija može da uradi u roku od nekoliko sati".

A samo nekoliko sati je dovoljno i da nasilničke pretnje prerastu u ubistvo. O tome svedoči i podatak o broju ubijenih od početka godine.

Izvor: N1

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Persida

Ucinimo prvo mi sami nesto - ne treba kriti, bojati se, treba se boit na sve moguce nacine!!

0 0

branka

nasilja ima svuda u svetu...s tom razlikom sto u Srbiji ne postoji pravna drzava i institucije koje ce stititi zrtve od nasilnika...ovde niko ne radi svoj posao a rezultati su poznati...i na zalost...bice ih jos!

12 0

nasilje

jeste sveprisutno, ali nije problem u državi, nego u nama. Uporno govorimo o nasilju nad ženama, a zaboravljamo decu koja su najveće žrtve. Pođimo od deteta koje gleda kako otac mlati mamu ili mama tatu, nebitno je. Kada krene u školu ono takav model ponašanja nosi iz kuće i nameće se društvu pesnicama. Umesto da se takvo dete aktivira i pomogne mu se da se socijalizuje ono bude suočeno sa promenom sredine jer pedagozi i psiholozi otaljavaju svoj posao. Premlaćen ovam, odbačen onamo, pa tako u krug i dobijamo budućeg nasilnika samo zbog toga što za sve krivimo institucije i političare, a ne polazimo od sebe i onoga što mi možemo uradimo. Šta smo uradili sa prosvetarima koji demonstriraju moć?...

3 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo