Novinar N1 nagrađen za emisiju "Jalovište neodgovornosti"

Novinar N1 nagrađen za emisiju "Jalovište neodgovornosti" Izvor: N1

Novinar Televizije N1 Adam Santovac dobitnik je nagrade za profesionalno novinarstvo u oblasti zaštite životne sredine.

Nagradu je u Nišu dodelio Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Cilj nagradne je da podrži novinare, urednike i aktivne pojedince koji prate oblast životne sredine.

Ove godine, po drugi put, nagrade su dodeljene u tri kategorije: profesionalno novinarstvo, građansko novinarstvo i nagrade za dugoročni doprinos popularizaciji zaštite životne sredine u javnosti.

Emisija novinara N1 “Jalovište neodgovornosti” nagrađena je u konkurenciji od 38 radova na temu ekologije.

"Jalovište neodgovornosti" dokumentarni je film o ekološkoj katastrofi u napuštenom rudniku kod Krupnja. Novinar N1 Adam Santovac zaokružio je priču o propustima i neodgovornosti nadležnih zbog kojih je ugroženo 12. 000 ljudi. Posle ovog filma, on je najmlađi član N1 redakcije, sa najviše nagrada.

Nagrade su otišle i novinarima i redakcijama RTS-a, RTV, Radio Pančeva, ali i onima kojima novinarstvo nije profesija.

Da je u borbi za zaštitu životne sredine potrebna hrabrost pokazuju i dobitnici iz Brodareva, koji su pokrenuli Fejsbuk grupu "Stop hidrocentralama na Limu".

Ekoloških tema, koje nisu samo izveštavanje o divljim deponijama i zagađenju, već ukazivanje na to ko je odgovoran, u medijima nema dovoljno. Zato se i članovi žirija koji je izabrao dobitnike nadaju da će ih nagrade ohrabriti i motivisati da u istraživanjima idu do kraja.

U žiriju su bili Miroljub Radojković, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Zoran Jevtović, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Boban Tomić, docent Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum.

Više o ovoj temi u prilogu Gordane Bjeletić:

Izvor: N1

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

kgb sou

Cestitke novinaru Adamu Santovcu i cestitke N1!!

10 0

N1

Bravo!

7 0

branka

sve cestitke mladom, hrabrom i upornom novinaru Adamu...pokrenite se ostali mladi i hrabri novinari i kreirajte realnu sliku drustva u kojem zivimo...objasnite javnosti koliko i kako propadamo !!!

14 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo