Izbeglice dobrodošle u Liberland, ako plate 10.000 dolara

Izbeglice dobrodošle u Liberland, ako plate 10.000 dolara Izvor: Tanjug/Marko Đoković

Osnivač nove mikronacije na Balkanu "Slobodne Republike Liberland", češki političar Vit Jedlička, pozvao je na hiljade očajnih sirijskih izbeglica u svoju "novu utopijsku zemlju" pod uslovom da za tu privilegiju mogu da plate 10.000 dolara, objavio je Dejli mejl.

Jedlička (32) je u aprilu sebe proglasio predsednikom Liberlanda, dela "ničije zemlje" od sedam kvadratnih kilometara na obali Dunava, između Srbije i Hrvatske.

On tvrdi da je od tada primio oko 380.000 zahteva ljudi koji žele da postanu državljani Liberlanda koja vrvi od komaraca i koju namerava da pretvori u poreski raj "nalik Monaku ili Lihtenštajnu", navodi britanski list.

Svakog minuta stigne po jedan zahtev, kazao je Jedlička u telefonskom razgovoru sa novinarom Mejl onlajn.

Među zahtevima, njih 4.000 je iz Velike Britanije.

Jedlička je rekao da svako može da postane državljanin Liberlanda, ako nije verski ekstremista, član nacističke ili komunističke partije i ako nema nasilnu prošlost i krivični dosije.

"Izbeglice su dobrodošle, ako mogu da plate. Primili smo 22.000 zahteva iz Sirije. Ako žele da pomognu da se Liberland pokrene, veoma su dobrodošli. Ali moraju da dele našu ideologiju slobode", poručio je Jedlička.

Uprkos velikom broju prijava, Jedlička navodi da samo 618 Sirijaca ispunjava uslove i ima neophodnu dokumentaciju i dodaje da ne veruje da će mnogo njih postati državljani Liberlanda.



Tagovi: liberland , izbeglice

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Todor

U rešavanju pograničnog spora na Dunavu Srbija i Hrvatska treba da uključe i gospodina Jedličku. Reka preseca granicu na više mesta i pravi nekoliko “ničijih džepova”. Jedlička je na jednom od spornih “džepova“ od 7 km2 već napravio državu Liberland. Treba od njega da preuzmu ideju i da preostale sporne „džepove“ daju ljudima da prave države: „Nisi zadovoljan našom državum? –izvoli teritoriju pa sam pravi državu“. Tako bi bio rešen pogranični spor i zadovoljeni apetiti „državotvoraca“. I narod bi bio zadovoljan. Pored ovih 6 ili 8 država na prosturu bivše Juge bili bi bogatiji za još 3 ili 4 nove države.

0 1

Komentator

Ovog treba uhapsiti zbog prevare, sta on to prodaje za 10 000 maglu???

6 1

Ognjen

Slobodna nesloboda kapitalizma

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo