Kad policija brani "Beograd na vodi", pada i sloboda govora

Kad policija brani "Beograd na vodi", pada i sloboda govora Izvor: N1

Da li je u Srbiji zagarantovana sloboda mišljenja i govora? Sudeći po događaju od subote - nije, ukoliko se protivite izgradnji "Beograda na vodi".

Naime, policija je tada oduzela transparent i zabranila učešće u događaju čamcu građanske incijative Ne da(vi)mo Beograd.

Kao u akcionim filmovima, četiri policijska čamca okružila su brodić inicijative "Ne da(vi)mo Beograd". Njihova "krivica" je žuta patka i transparent koji su simboli protivljenja projektu izgradnje Beograda na vodi.

Policija je legitimisala članove Inicijative, ali do sada nije podnela nikakve prijave protiv njih. Televizija N1 pitala je zašto i na osnovu čega, ali odgovor dobili nismo.

Stručna javnost podseća da član 46. Ustava Srbije garantuje slobodu mišljenja i izražavanja, kao i slobodu da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.

"Ustav je eksplicitan kada kaže da se ta sloboda može ograničiti isključivo na osnovu zakona i samo onda kada je to neophodno radi interesa koje Ustav tamo pobraja: javni red, moral, bezbednost itd. U konkretnom slučaju, ja zaista ne vidim, ne mogu da prepoznam, o kom bi se od interesa koje Ustav navodi moglo raditi, a još manje da je takva akcija bila neophodna", kaže poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

"Policija ne samo da to nije trebalo da spreči, ona je to trebalo da omogući. I policija to nikada ne bi uradila da joj neko to izričito nije preneo", kaže advokat Božo Prelević.

Ovo, međutim, nije prvi put da policija brani "Beograd na vodi". Podsetimo, prilikom potpisivanja ugovora za ovaj projekat, krajem aprila, ispred zgrade Geozavoda bili su zaustavljeni tramvaji koji su zaklanjali pogled potpisnika na prostest inicijative Ne davimo Beograd. GSP je u odgovoru Inicijativi naveo da je to urađeno po nalogu MUP-a.

A šta piše u ugovoru koji je potpisan pre četiri meseca, javnost bi prema nedavnoj najavi premijera, uskoro trebalo da sazna. Rok da premijer i gradonačelnik ispune obećanje koje su dali 20. avgusta ističe krajem nedelje.

Više o ovoj temi u prilogu Đorđa Naskovića:

Izvor: N1

Komentara 71

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Z&M

Svaki pravnik će vam reći da je 95%politika a 5% pravo,to jes pravda.Na žalost to nije samo kod nas ali je izraženije.

12 1

Matorac

Evo samo mala digresija, imam 51 godinu i prosao sam sve faze demokratije u Srbiji, i pricam sa svojim prijateljem pre neki dan i slozili smo se u jednom. da nam je neko pre 20 godina rekao da ce 2015 u Srbiji premijer biti vucic, predsednik nepismeni toma, a ministar spoljnih poslova poliglota Dacic verovatno bi zavrsio u Lazi zavezan za krevet. Deco samo se ne nervirajte jer ako mislite da ne moze gore u zemlji gde je 70 procenta stanovnika funkcionalno nepismeno i gde se podrzava politika koja vredja inteligenciju za malo para i clansku kartu onda se varate......

94 0

Бобан Милетић Бапси

Није било шестог октобра ... а ускоро ничег више неће бити јоооооооооој !!!

46 125

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo