Faktor plus: Građani podržavaju Vučića i pomoć izbeglicama

Faktor plus: Građani podržavaju Vučića i pomoć izbeglicama Izvor: N1

Srpska napredna stranka ima podršku 51 odsto birača, a jedino njenom lideru Aleksandru Vučiću veruje i odobrava ono što radi 56 odsto ispitanika, reziltati su istraživanja agencije Faktor plus. Pomoć izbeglicama sa Bliskog istoka, prema istraživanju Faktor plusa, podržava 70 odsto građana.

Na pitanje da li biste izašli na izbore kada bi se održali u nedelju, 50 odsto anketiranih je odgovorilo potvrdno, 27 odsto sa "ne", a 23 odsto - "ne znam", rekao je na konferenciji za novinare politički analitičar Dejan Vuk Stanković, koji očekuje da će definitivna odluka o održavanju izbora biti doneta u septembru.

Najveći rejting u avgustovskom političkom barometru Faktor plusa ima SNS 51 odsto, a slede je SPS devet, DS sa sedam, a cenzus bi prema tim istraživanjima prešla jedino SRS 5,8 odsto. Slede zatim SDS 3,1 odsto, PUPS 3,1, SDPS 3,0, Dveri 2,9, DSS 2,8, SNP 1,3, LDP 1,2 i "Dosta je bilo" 1,0, JS 0,6 odsto. Vuk Stanković kaže da bi manjine dobile zbirno 4,0 odsto.

On smatra da SPS ima najstabilniju poziciju, jer bi zajedno sa sadašnjim koalicionim partnerima osvojio između 13 i 15 odsto.

Kaže da DS ima unutrašnja previranja i dugove, kao i da se ne zna još da li ćemo dobiti srpsku Sirizu.

Vuk Stanković, takođe, ne očekuje, novi DOS odnosno koaliciju između LDP-a, DS-a i SDS-a, ali očekuje koaliciju između Dveri i DSS-a koje bi tako mogle da uđu u parlament.

On je rekao da su na rejting SRS uticala dešavanja oko Haškog tribunala i lider radikala Vojislav Šešelj koji je privukao pažnju javnosti.

Jedino Vučiću veruje većina ispitanika 56 odsto, 31 odsto mu ne veruje, a 13 nema stav. Predsedniku Srbije Tomislavu Nikolić veruje 32 odsto ispitanika, 46 odsto mu ne veruje, 22 odsto nema stav. Lideru SPS-a Ivici Dačicu veruje 30 odsto, 41 ne, 22 nema stav.

Predsedniku DS-a Bojanu Pajtiću veruje devet odsto građana, 63 ne, a 28 odsto nema stav. Lideru SDS-a Borisu Tadiću veruje 12 odsto, 52 odsto ne i 36 nema stav, a Šešelju veruje 12 odsto, 57 ne, 31 nema stav.

Trećina biračkog tela - 69 odsto zna za koga bi glasalo, a na pitanje da li treba istovremeno održati republičke, pokrajinske i lokalne izbore - "da" je odgovorilo 36 odsto, "ne" 32 odsto i 32 nema stav.

Na pitanje - ukoliko bi bili raspisani opšti izbori, da li bi podržali istu stranku ili izbornu listu na predstojećim republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima, 44 odsto je reklo - da sigurno, 33 odsto - da verovatno, pet odsto - ne sigurno, devet odsto - ne verovatno i devet odsto na znam ili nemam stav.

Građani smatraju da izbeglicama u nevolji treba pomoći

Izbeglice Izvor: N1

U Srbiji 70 odsto građana podržava aktivnosti države na pomoći izbeglicama kroz obezbeđivanje hrane, vode, smeštaja, lekova i bezbednosti, pokazuje istraživanje Faktor plusa.

Na pitanje - Srbija je sve više izložena dolasku migranata iz ratnih područja i drugih delova sveta, kako vidite migrante iz drugih naroda i država - 70 odsto je zaokružilo odgovor - Ljudi su u nevolji i treba im pomoći na pomenute načine.

PVuk Stanković je rekao da je pitanje izbeglica jedno od najaktuelnijih u Srbiji i da pokazuje da velika većina građana gleda blagonaklono na aktivnosti države na pomoći izbeglicama, za razliku od "Orbanove ograde" i incidenata na makedonsko-grčkoj granici.

On je dodao da je antimigrantski stav eventualno rezervisan za desničarske organizacije.

Drugi odgovor - treba ima pomoći, a onima koji to hoće omogućiti da se integrišu u naše društvo, zaokružilo je šest odsto ispitanika.

Za odgovor - to je nevolja za državu, to jest neplanirani troškovi i rizik za bezbednost, koju ne možemo izbeći, opredelilo se 16 odsto ispitanika.

Za odgovor - to je nevolja koju treba sprečiti i od koje se treba zaštiti bilo je 10 odsto ispitanika, dok je sa "ne znam" ili "nemam stav" odgovorilo 15 odsto ispitanika.

Porasla neka vrsta evroskepticizma

zastava, evropska unija, eu Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Prema istraživnaju Faktor plusa, 42 odsto ispitanika smatra da bi Srbija trebalo da postane članica Evropske unije, 36 odsto smatra da ne treba, a 22 odsto nema stav.

Vuk Stanković je istakao da se rezultati ispitivanja o tome razlikuju od onih pre 10 godina, kada je dve trećine birača bilo za člansto u EU i da se sada vidi da je u Srbiji "porasla neka vrsta evroskepticizma".

Na pitanje da li veruju da će se poštovati sporazum Beograda i Prištine potpisan u Briselu, 36 odsto ispitanika je odgovorilo sa "da", 18 odsto je reklo "ne", a 46 odsto da ne zna.

Da su u regionu mogući dobrosusedski odnosi, čim splasnu aktuelne političke tenzije, veruje 44 odsto ispitanika, 14 odsto smatra da će to biti moguće tek nakon nekoliko decenija, i to uz pomoć međunarodne zajednice.

Da dobrosusedski odnosi nisu nikako mogući smatra 16 odsto ispitanika, 19 odsto misli da se to neće desiti u bližoj budućnosti, a sedam odsto nema stav o tome.

Uzorak od 1.250 ispitanika nije obuhvatio KiM, a prkupljanje podataka je obavljeno od 26. do 30. avgusta.

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milan

PatriJotska agencija. DJB ima 3%, LDP 5%, SDS 4%...

1 0

Faktor naručenih pluseva

Ovaj ne izbija iz medija. Čovek je Gebels SNS vlasti.

6 2

značineznase

znači, Srbija nema stav

5 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo