Geni utiču na našu političku orijentaciju?

Geni utiču na našu političku orijentaciju? Izvor: Wikipedia

Godinama ideja da bi biološki faktori mogli da utiču na političko usmerenje zaokuplja politikologe, psihologe i javnost, a sada su naučnici u studiji potvrdili da postoji veza između genetike i političke orijentacije.

Da li je moguće da naš izbor levih ili desnih, konzervativaca ili liberala, zavisi od toga šta su nam biološki preneli naši roditelji, upitali su se Ričard Ebstajn sa univerziteta u Singapuru i njegove kolege.

Oni smatraju da većina naših osobina, kao što su boja kože, visina, neke bolesti, zavise od gena, piše portal Pliva.

Ebstajn je sa kolegama proučavao genom 1.771 studenta univerziteta koji pripadaju etnickoj grupi Han, glavnoj u Kini, a na osnovu rezultata su objavili da su dobili dokaze o vezi između jedne genetske varijante i politickih ideja.

Prema njima, gen DRD4 koji igra ulogu u prenosu dopamina mogao bi da utiče na politički izbor pojedinca, posebno kod žena. Takođe, brojne ranije studije su potvrdile vezu između političkog mišljenja i karakternih osobina.

Tako, konzervativci vole red i strukturiran život i koherentniji su u načinu na koji donose odluke, a liberali pokazuju bolje snalaženje u nejasnim i kompleksnim situacijama pa se lakše prilagođavaju neočekivanim okolnostima.

Tagovi: geni , politika

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

TUCKE

Dali ti geni mogu da se modifikuju?

1 0

Cole

Kanadski naučnici su utvrdili da za desnicu glasaju manje inteligentni.

10 0

Yogi

Znači nama spasa nema genetski smo opredeljeni na pogrešan izbor.

9 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo