EU traži obnovu ili zatvaranje 13 termoelektrana na Balkanu

EU traži obnovu ili zatvaranje 13 termoelektrana na Balkanu Izvor: N1info

U zemljama Balkanskog regiona trebalo bi, zbog zastarelosti i nezadovoljavanja standarda Evropske unije, da se obnovi ili zatvori 13 termoelektrana (TE), prema istraživanju Fondacije "Mreža za promene jugoistočne Evrope".

Kako prenosi Al Džazira Balkan, u Srbiji bi po tom principu trebalo obnoviti ili zatvoriti pet termoelektrana.

U periodu od 2025. do 2030. na meti su TE "Morava", "Kostolac", "Nikola Tesla" i "Kolubara", dok je u TE "Kosovo" rok za zatvaranje tri bloka 2020. godina, a za preostala dva 2025. godina.

U Bosni i Hercegovini u periodu od 2020. do 2025. godine na meti su četiri bloka TE "Tuzla", a do 2030. godine TE "Gacko", Ugljevik i "Kakanj".

U Hrvatskoj bi do 2020. trebalo zatvoriti samo jednu termoelektranu, Plomin, u Makedoniji dve - Oslomej i "Bitolj" i to u periodu između 2025. do 2030. godine, a isti rok ima i TE "Pljevlja" u Crnoj Gori.

Energija je tema s kojom se svaka zemlja na putu evrointegracija mora suočiti i zemlje regiona bi trebalo da do 2050. smanje emisiju štetnih gasova za 80 odsto, poručeno iz Brisela.

Stručnjaci sugerišu zemljama regije da rade na povećanju energetske efikasnosti stambenih zgrada, efikasnijem iskorišćavanju vetra i sunca, ali i smanjenju upotrebe uglja.

U Briselu smatraju da je u regionu problem nedostatak političke volje, a vremena - nema, navedeno je u tekstu.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

milan

Termoelektrane se zatvaraju da bi smo kupovali struju od EU. I samo je to razlog.

3 5

Sladjana

a i malo ekologije je u pitanju a malo i trošenje obnovljivih izvora energije.

0 1

Petar M.

NE Kozloduj nije zatvorena niti ce u skorije vreme biti zatvorena. Madjari planiraju izradnju dodatne Paks NE, tako da se sem Nemaca za sada niko ne odrice nuklearne tehnologije. Pitam se da li svi zagovornici borbe za zastitu zivotne sredine znaju u kojoj meri bi njihovi racuni porasli kada bi imali mnogo vise energije iz vetra i sunca, a i uvoza usled gasenja TE? A verujem da su isti najglasniji u blacenju naseg EPS-a i sramno "skupe" struje u Srbiji! Koliko ko poznaje problematiku, toliko i daje pametne komentare. Toliko...

4 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo