Sve suptilniji načini uticaja političara na sudije

Sve suptilniji načini uticaja političara na sudije Izvor: N1

Kada Srbija u pregovorima s Evropskom unijom otvori poglavlje 23 otvoriće, očito, Pandorinu kutiju. Posle dve neuspešne reforme pravosudnog sistema pravda je i dalje i spora i teško dostižna.

Na debati koju je organizovao nedeljnik Vreme, a na kojoj se govorilo o promenama Ustava koje se tiču pravosuđa, ocenjeno je da neće biti bolje sve dok su Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca "produžene ruke izvršne vlasti".

Zakonodavna vlast u Srbiji kontroliše izvršnu, a sudska je nezavisna i od jedne i od druge samo na papiru. U praksi, uticaj političara na sudije toliko je evoluirao da su telefonski pozivi sudijama postali prevaziđeni.

Vlast i politika danas daleko suptilnije šalju svoju poruku, ponovo jednim delom i preko vas (medija) tako što unapred izrazi određeno očekivanje i onda onaj ko donosi odluku ne mora ni da bude pozvan ukoliko je podložan strahu, potrebi da zaštiti svoju poziciju, samo osluškuje šta je već unapred rečeno i na koji način treba da se odvija“, kaže sudija Apelacionog suda Miodrag Majić.

Zamenik javnog tužioca Nenad Stefanović nije se bojao kada je, kao predsednik sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, prošle godine Agenciji za borbu protiv korupcije podneo prijavu zbog sukoba interesa u kom se našao aktuelni ministar pravde kada je jednog svog savetnika postavio za sudiju, a drugog za tužioca: „Posle te prijave koju sam potpisao, poruka ljudi u Palati pravde je bila da sam završio karijeru u pravosuđu".

Međutim, desilo se suprotno. Karijeru je nastavio i to kao zamenik javnog tužioca, no ovaj slučaj zapravo je izuzetak koji potvrđuje pravilo.

I sudije i tužioci i priznaju da ima kolega s podaničkim mentalitetom: „Ako preovlađuje podanički mentalitet, to dovoljno govori da je stanje loše i da je gotovo na samom dnu, i da je izvršna vlast, s aspiracijama kakve ima, postigla svoj cilj“, kaže Slobodan Beljanski, advokat.

Odgovor te iste vlasti leži u praznim stolicama, rezervisanim za predstavnike Ministarstva pravde i Ustavnog suda Srbije koji se pozivu na debatu nisu odazvali .

Izvor: N1 info

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

crni domino

Ma koje sudije mi imamo!? Onih 850 nedostojnih sudija sto su ovi debili vratili u sluzbu!? Nije suptilan nego ocigledan uticaj na sudije. To vise nije drzava kada ima takve sudije! To je Vuciceva prćija! Zalosno za one casne sudije kojima su ovi nedostojni postali sefovi...

18 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo