Niš probleme sa deponijom rešava - koncesijom

Niš probleme sa deponijom rešava - koncesijom Izvor: N1

Objavljen je javni poziv za davanje koncesije za Regionalni centar za upravljanje otpadom, čijim bi otvaranjem bio rešen problem odlaganja smeća u Nišu i još osam opština u okruženju.

Iako po veličini drugi grad u Srbiji, Niš sada ima samo smetlište, kome je inspekcija nekoliko puta zabranjivala rad. Ovaj vid rešavanja komunalnog problema do sada nije nigde primenjen.

Zabranjena za snimanje, a više puta inspekcija je zabranjivala i da se ovde uopšte odlaže otpad.

Deponija je pravljena šezdesetih godina prošlog veka na period od 25 godina. Uprkos povremenim zabranama rada i dalje je, međutim, jedino mesto gde se u gradu od preko 200.000 stanovnika odlaže otpad. Deponija je poverena gradskom komunalnom preduzeću.

"Mi ćemo mnogo novca u Nišu morati da uložimo u sanaciju deponije. To su milioni evra, samo da saniramo ovo što je do sada urađeno", kaže Bojan Avramović, Regionalna razvojna agencija jug.

Niš probleme sa deponijom rešava - koncesijom Izvor: N1
Arhiva.
Da se to ne bi ponavljalo, najveći komunalni problem u regionu rešavaće grad Niš sa još osam opština, po potpuno novom modelu, javno-privatnim partnerstvom. Objavljen je javni poziv za davanje koncesije na 25 godina. Moći će da se jave sve tehnologije, a prednost imaju najuspešnije u zaštiti životne sredine, sa najnižom cenom prema građanima i najboljim uslovima same koncesije.

Deponija će biti pored sadašnje, na teritoriji opštine Doljevac, koja se godinama suočava sa protestima građana koji tvrde da zbog zagađenja nemaju ni zdravu pijaću vodu.

"Važno je da mitaj problem rešimo i deci ostavimo čistu i zdravu sredinu", kaže predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić.

To je, kažu, stav svih u projektu. U osam opština koje učestvuju, na vlasti je šest različitih stranaka, ali je ovo jedina odluka koja je u svim skupštinama usvojena jednoglasno.

Više informacija saznajte od Gordane Bjeletić.

Izvor: N1 info

Tagovi: Niš , deponija , Smeće

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

glupavi gradjanin

Prosto neverovatno.Onolika Jugoslavija pa je sve stvari resavala u hodu do dolazka demokratije a sa njom i raspad drzave.Sada sve placas i nemas nista.Izgleda da je demokratija izum krvopija naroda.Sve mi se nesto cini.

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo