Klimatske promene koštale poljoprivredu pet milijardi evra

Klimatske promene koštale poljoprivredu pet milijardi evra Izvor: N1

Ukupne materijalne štete izazvane ekstremnim klimatskim i vremenskim uslovima od 2000. godine u Srbiji procenjuju se većim od pet milijardi evra, a više od 70 odsto gubitaka izazvano je sušom i visokim temperaturama, izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je na javnom slušanju koje je organizovao Odbor Skuštine Srbije za zaštitu životne sredine rekla da su poplave potekle godine prouzrokovale takođe velike štete, a da je cilj resornog ministarstva da proceni dugoročne investicije u prioritetne akcije za smanjenje rizika i adaptaciju na izmenjene klimateske uslove izradi do kraja godine.

Ministarka je navela da će te procene biti izrađene na osnovu analiza pogođenosti, pre svega, u sektorima hidrologije i vodnih resursa, šumarstva i vodoprivrede.

Kako je rekla, izrada strategije borbe protiv klimatskih promena jedan je od prioriteta i plan je da se do kraja 2018. godine definišu ciljevi smanjenja efekta promene klime na nacionalnom nivou.

Snežana Bogosavljević Bošković je navela da Srbija sa svojim ukupnim emisijama gasova sa efektom staklene bašte ne doprinosi značajno globalnim emisijama, ali da je ona u 2013. smanjena za 3,5 odsto u odnosu na 2010. godinu i 25,1 odsto u odnosu na 1990.

"Suštinski verujemo da je potrebno učiniti maksimalne napore kako bi mogućnosti smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte bile takve da maksimalno doprinose globalnoj borbi protiv klimatskih promena, ali da ne ugrožavaju nacionalne interese i ciljeve razvoja", rekla je ministarka na javnom slušanju "Klimatske promene kao realnost u Srbiji i EU - izazovi, odgovori i mogućnosti".

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Saša

Kakva paušalna izjava!!

0 0

Stojan

Politicari su najgora nepogoda!!!

0 0

Greg

Političari su koštali mnog više...

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo