Slovenija traži da joj Srbija vrati dela kulturne baštine

Slovenija traži da joj Srbija vrati dela kulturne baštine Izvor: Srđan Živulović/Reuters

Slovenija je predala Srbiji popis 313 dela svoje kulturne i diplomatske baštine koja se nalaze u nekadašnjim saveznim ustanovama bivše SFRJ, muzejima u Beogradu i u arhivima i zatražila njihov povratak prema sporazumu o sukcesiji koju su potpisale sve naslednice.

Visoka predstavnica Slovenije za pitanja sukcesije Ana Polak Petrič potvrdila je za ljubljanski "Dnevnik" da je popis 313 umetničkih predmeta i dokumenata koji se nalaze na teritoriji Srbije predala juče ambasadoru Srbije u Ljubljani Aleksandru Radovanoviću koji je odbio da to komentariše, prenela je Hina.

Vraćanje zajedničke kulturne i diplomatske baštine do sada nije bilo u središtu sukcesijskih pregovora koja su se koncentrirala na materijalnu imovinu, nekretnine i finansijska sredstva, a očekuje se da će povratak te baštine duže trajati, što pokazuju slični slučajevi prilikom raspada država.

Slovenačka predstavnica za sukcesiju kao sledeći korak Ljubljane očekuje posetu njihovih eksperata Srbiji radi verifikacije predanog popisa.

Ona je optimista jer je, dodaje, uspešno već podeljen najveći deo umetničkih slika i skulptura koji su se nalazili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima nekadašnje SFRJ po svetu.

I Slovenija je u tom procesu dobila natrag dela svojih autora.

Tagovi: Slovenija , Srbija , kultura

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

glupavi gradjanin

SFRJ je bila jedna zemlja i nije bilo diplomatskih predstavnistava u Srbiji.

4 3

pero

Zgradu SIV-a su zajednički opremale sva republike.

0 0

Srbin

Xa, xa, xa. Pa mi ovde i ne znamo šta sve i gde postoji. O tome se nikad i nije vodilo računa, a pogotovu ne u poslednjih 30+ god. Nije ni čudo što nije bilo komentara, ovaj verovatno i ne zna o čemu se radi. Bando nesposobna!!

20 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo