Osniva se legat Titovog fotografa

Osniva se legat Titovog fotografa Izvor: N1

U Muzeju istorije Jugoslavije potpisan je ugovor o osnivanju Legata Stevana Kragujevića, prvog profesionalnog fotoreportera zaposlenom pri Predsedništvu SFRJ. Veliki deo zaostavštine među kojima je oko 1.500 fotofrafija, Muzeju je predala njegova ćerka Tanja Kragujević

I moj otac kao jedan od najlepših perioda pamti upravo rad za organizaciju pri Predsedništvu, vrlo dinamičnu, on je bio prvi profesionalni fotoreporter, pod ugovorom, sa platom, a ostali koje je šefica biroa gospđa Eva Biro angažovala, bilo ih je stotinak, radili su honorano, iz cele Jugoslavije, on je međutim bio njoj na raspolaganju”, kaže Tanja Kragujević.

Ona je predala Muzeju istorije Jugoslavije bogatu zaostavštinu svog oca da bi na osnovu toga bio osnovan legat Stevana Kragujevića. Zbirka koja za sada broji 1.500 fotografija, 60.00 negativa i desetine ličnih predmeta još će se uvećavati.

Kragujevića su neki nazivali i Titovim ličnim fotografom, što ipak nije bio, jer je svoj radni vek nastavio i u novinskoj agenciji Tanjug i dnevnom listu Politika.

Pred njegovim objektivom, tako su se našli i Ivo Andrić, Dobrica Ćosić, Desanka Maksimović, Vasko Popa, fotografisao je studentske demonstracije 1968, dobitnik je brojnih nagrada, a tokom dvogodišnjeg rad u Predseništvu nastale su antologijske fotografije i Tita i njegovih gostiju.

Opširnije u prilogu Jadranke Bugarski

Izvor: N1 info

Tagovi: Josip Broz Tito , SFRJ

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

glupavi gradjanin

Nejasno je kako to da Muzej istoruije Jugoslavije nema saznanja ko je Titov fotograf.Podaci u Muzeju postoje.Koji je razlog da se ne kaže ko je bio "glavni" fotograf, i koji je fotograf radio koji deo posla.Po "resorima".Na primer: Rašeta Miloš i Ivo Eterović.Da ne pominjem druge.Na primer Mladenovića.Brionski plenum je "radio" samo Rašeta.Na temu bi mogao dosta toga da kaže Moma Cvijović koji de dobro upoznat sa dokumentacijom.Da ne ulazim u detalje.

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo