Apaturaj: Eventualne promene BSK bi vodile debati u NATO

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Džejms Apaturaj kaže da Alijansa nije zauzela zvaničan stav u vezi s najavama iz Prištine o formiranju Vojske Kosova. U intervjuu za N1 kaže da bi eventualna transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga pokrenula debatu unutar NATO o tome da li će i kako nastaviti da pruža neku vrstu podrške.

Izvor: N1

"Dobro su mi poznati oštri stavovi ovde u Beogradu o tom pitanju i sve članice NATO i štab Alijanse to razumeju. Ono što je generalni sekretar rekao, i nastavlja da govori jeste da će bilo kakva promena mandata Kosovskih-bezbednosnih snaga u nešto drugo zahtevati debatu unutar NATO o tome kako ćemo, ili nećemo, nastaviti da pružamo neku vrstu podrške. Dakle, mi pružamo savetodavnu ulogu Kosovskim bezbednosnim snagama u okviru određenog mandata i ukoliko se njihova uloga promeni, onda ćemo morati da raspravljamo unutar NATO-a šta da radimo. Ali postoje brojna viđenja unutar Alijanse o ovom pitanju".

N1: Ali, da li Vi odnosno NATO podržavate formiranje Vojske Kosova?

"NATO nije zauzeo zvaničan stav o tom pitanju. Ono što mogu da kažem, a to ste i sami čuli, mnoge vlade zamalja članica NATO javno su iznosile stavove o tome i njihovi pogledi imaju različite nijanse. Ono što je nama važno je da se sve što se uradi, bude urađeno uz maksimalne konsultacije. Generalni sekretar je rekao da sve što zahteva promene Ustava, mora da prođe kroz proces promene Ustava. Shvatio sam da sada postoji neke nejasnoće što se tiče procesa na samom Kosovu, ali ono što je potpuno jasno jeste da ukoliko do ove transformacije dođe, da će biti diskusije unutar NATO da li će i kako podrška tim snagama biti modifikovana".


Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo