Opozicija pred Ustavnim sudom, traže obustavljanje izbora

Savez za Srbiju podneo je Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke Vlade Srbije i predsednice parlamenta o raspisivanju lokalnih izbora u Kuli, Kladovu i Doljevcu. Tu inicijativu potpisalo je 40 poslanika. Traži se odluka o obustavljanju izbornog procesa do donošenja konačne odluke suda.

Izvor: N1

Svesni da odluka Ustavnog suda može da stigne posle 16. decembra za kada su zakazani lokalni izbori u četiri opštine, Savez za Srbiju Ustavnom sudu predočio je gde su, kako smatraju, prekršeni Ustav i Zakon.

"Mi ne očekujemo da odluka Ustavnog suda bude donesena pre izbora i upravo zato sam naglasio da smo zahtevali da Ustavni sud zabrani održavanje izbora u ove tri opštine do donošenja konačne odluke u postupku predloga za ocenu ustavnosti i zakonitosti tih odluka", kaže Savo Pilipović iz pravnog tima SZS.

Samim tim što su odlučili da učestvuju na izborima i u Kuli, Doljevcu i Kladovu naprednjaci smatraju da su oni raspisani po zakonu, a da opozicija, kako kažu, napada predsednicu parlamenta Maju Gojković jer imaju strah od izbora.

"Želimo pre svega da istaknemo da su ti izbori raspisani u skladu sa zakonom, dakle sve je legalno, a ovde se ustvari radi o strahu Dragana Đilasa, Boška Obradovića, Vuka Jeremića i svih tih takozvanih lidera Savze za Srbiju, koji se ustvari plaše izbora i onda svakoga dana izmišljaju neke nove razloge zašto je Maja Gojković navodno protivzakonito raspisala te izbore", rekao je poslanik SNS-a Aleksandar Martinović.

Da li je navodno protivzakonito ili je protivzakonito saopštiće Ustavni sud. Savez za Srbiju upozorava da po zakonu predsednik Skupštine opštine mora da podnese ostavku mesec dana pre raspisivanja izbora, a da u Doljevcu, Kuli i Kladovu nije tako učinjeno.

"Ako se dakle striktno gleda vremenski period koji treba da prođe od podnošenja ostavke do raspisivanja izbora, mi u tim opštinama nismo imali ispoštovane te rokove, međutim mi smo i u prošlosti imali slične situacije i to nas dovodi do toga da je Zakon o lokalnoj samoupravi u tom delu potrebno dopuniti", rekao je Bojan Klačar iz CeSid-a.

Do izmena i dopuna zakona u Savezu za Srbiju traže da Vlada i parlament poštuju postojeće.

"Ovim činom želimo da zaštitmo građane Srbije od nepotrebnih izbora, nepotrebnih troškova i trošenja budžeta i para svih građana Srbije", rekao je Zoran Ćirić iz Saveza za Srbiju.

Savez za Srbiju za sada učestvuje na lokalnim izborima u Lučanima, a za Kulu, Kladovo i Doljevac odlučiće posle izjašnjavanja Ustavnog suda.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milica

Dobro,gospodo iz Cesida-da li su ispostovani rokovi u tim opstinama ili nisu? Znaci, nisu.Ne interesuje me da li smo ili nismo u proslosti imali slicne situacije,tj.slicno nepostovanje zakona

3 263

Djisus

Koji zakon, koji ustav, u kojoj zemlji? Nema toga ovde....

7 295

Mitar

Ko su oni da bilo sta traze?!

109 13

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo