Rasprava o formiranju Vojske Kosova, mladi Srbi zabrinuti

Jedno od pitanja sporenja Beograda i Prištine jeste i najavljena transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u oružane, odnosno Vojsku Kosova. Trojica poslanika Skupštine Kosova pokušala su na javnoj debati u Medija centru u Čaglavici da ubede mlade Srbe da pristupe ovim snagama, ali i da ih razuvere da one ne predstavljaju nikakvu opasnost.

Izvor: N1

Na debati, kojoj su predsedavala trojica poslanika Skupštine Kosova, članovi Komisije za nadgledanje Bezbednosnih snaga Kosova, učestvovala je i grupa mladih Srba. Tokom rasprave predstavnici kosovskih vlasti pokušali su da im objasne zašto treba da budu deo ovih snaga. Mladi brinu šta bi se dogodilo u slučaju sukoba između Kosova i Srbije.

"Verujem da vecina, 90 odsto Srba tako misli. Zašto tako misle, to je razlog verovatno da ne bi došlo do rata, jer ako dođe do rata između Kosova i Srbije, daleko bilo, kakvu će funkciju oni tada imati", pita se Nemanja Živković, iz NVO Mlada aktivna Gračanica.

"Kada Kosovo bude imalo svoju vojsku to ne podrazumeva da ćemo imati rat, u suprotnom to znači mir. Vojske se ne formiraju sa ciljem da ratuju, već da očuvaju mir i stabilnost. Srbija ima policiju i Kosovo ima policiju, da li su one ikada ratovale do danas, već 20 godina? Naravno da nisu. Vojska Kosova ili BSK je jedna profesionalna multietnička snaga koja podrazumeva očuvanje mira i stabilnosti. S toga ja bih tražio od vas da, pošto ste mladi, nemojte gledati u vojsku i rat zajedno, pogotovu rat sa susedima. Vi znate da u Ustavu piše da Kosovo nema teritorijalne pretenzije i istovremeno neće biti snaga koja će biti agresor", kaže član komisije BSK Redžep Seljimi.

Tokom rasprave je rečeno da će BSK imati četiri lanca komande, 5.000 aktivnih i oko 3.000 rezervnih vojnika, kao i da zakoni predviđaju formiranje ministarstva odbrane i imenovanje ministra.

"Ovo je samo početak razvijanja jedne bezbednosne snage, koja je planirana da u toku od 10 godina bude jedna snaga, koja će imati kompetencije i ingerencije da odbrani teritorijalni integritet Kosova. To je jedna multietnička snaga", rekao je član komisije BSK Fatmir Đeljilji.

Članovi Komisije za nadgledanje BSK su tokom rasprave govorili o pristisku na srpske pripadnike ovih snaga, što je uticalo da više od 50 njih napusti ovu službu  Iz komisije su, ipak, istakli da postoji oko 300 zahteva za članstvo Srba u ovim snagama.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Marks

Војска се прави за рат не за мир.Шта ће воска за мир, то је у недоглед. превара запада.И НАТО су створен као одбрмбене снаге ,а дали је истина није,вршљју читавим човечанством. Прмер Југославије, Ирака, Либије, Авганистан, Сирије Србије...... ,,

95 1

Bilja

A ko ne bi bio zabrinut kad se zlocincima stavljaju legitimno puske u ruke.

127 1

Duda

Mladi ne zele da ratuju!

128 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo