Nova runda dijaloga, rezultati stari - napretka nema

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu nije urodila plodom. Napretka nema. Predsednik Srbije kaže da se niko od srpskih predstavnika neće više pojaviti u Briselu, sve dok Priština ne povuče svoje protivpravne odluke. Predsednik Kosova odgovara da se dijalog ne može voditi ultimatumima i agresivnim tonom.

Izvor: N1

I dok premijer Kosova Ramuš Haradinaj predlaže da se dijalog u Briselu obustavi, analitičari kažu da je sastanak pokazao da je dijalog već mrtav.

Dan posle propale runde dijaloga Beograda i Prištine sa Kosova stiže predlog: sastanke u Briselu treba obustaviti. Predsednik kosovske Vlade Ramuš Haradinaj misli da Kosovo treba da se povuče iz dijaloga sa Srbijom, ako Evropska unija u decembru ne ukine vize građanima Kosova.

"To je sve jasno. Vidite o čemu se radi. Oni opstruiraju dijalog. Oni prete Evropskoj uniji, ne prete oni Srbiji, ne mogu oni da prete Srbiji. Oni prete Evropskoj uniji", kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Iz Beograda šef srpske diplomatije ponavlja poruku koju je u Briselu posle sastanka sa kosovskim izgovorio srpski predsednik. Srbija, tvrdi Dačić, jeste za dijalog i neće istom biti prepreka, ali da ne pristaje da bude žrtva neispunjavanja dogovorenih ili donošenja novih odluka Prištine - poput najnovije o 10 odsto višoj taksi za uvoz srpske robe na Kosovo.

"A što se tiče vizne liberalizacije - dajte im slobodno. Svi neka odu kod njih. Pa oni su njihova čeda. Pa oni su njih formirali, pa oni su njih podržavali, a sad vidi molim te neće njih da dolaze kao bez viza. Mnogo su pametni", dodaje Dačić.

U Forumu za etničke odnose za N1 kažu: dijalog će oživeti tek posle izbora za Evropski parlament u maju 2019.

"Dijalog je umro. Glumci ne mogu da izađu sa scene jer su se obavezali. Dosta su uradili da on umre. Ja ovu situaciju zovem kao deca kad se igraju šuge. To je ko će kome da prenese šugu do naredne runde. Mi jednostavno vidimo da obe strane igraju na kupovinu vremena, status kvo i pokušavaju da negde izvan kanala koji se zove Brisel sa Mogerini na čelu, dogovore neko famozno istorijsko rešenje", smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Dok se čeka sveobuhvatno kosovsko rešenje, Ramuš Haradinaj radi na onom za članstvo Kosova u Interpolu. Hvali se kosovski premijer na Fejsbuku pismom koje je dobio od nemačke kancelarke. Angela Merkel piše da će Nemačka glasati za članstvo Kosova u Međunarodnoj policijskoj orgnaizaciji. S druge strane, Ivica Dačić se hvali podrškom Unije Komora, koja je povukla priznanje Kosova. Podseća, šef srpske diplomatije - to je već 10 država koja se odlučila na taj potez.

"Vrag je odneo šalu, zato će tih država biti sve više", poručuje Dačić.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Šone

Srbi na Kosovu se Više plaše Beograda nego Prištine.

2 0

Brka

Obadvojici odgovara da ovakvo stanje što duže traje.

5 0

Bekica

Zar ne reče Marko Đuric da nema vise pregovora?

16 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo