Potpredsednik ruske vlade: Saradnja odlična, razmena raste

Potpredsednik ruske vlade: Saradnja odlična, razmena raste Izvor: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov ocenili su da dve zemlje imaju odličnu saradnju i da su ekonomski odnosi u usponu.

Posle sastanka Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehnološku saradnju Srbije i Rusije, čiji su kopredsednici, Dačić i Borisov su novinarima kazali da su dve delegacije razmatrale ugovore i sporazume koji će biti potpisani tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji sredinom januara.

Prema njihovim rečima, današnji sastanak imao je dva cilja - pripremu Putinove posete Srbiji i pripremu sednice Međuvladinog komiteta koja će biti održana posle posete ruskog predsednika, u prvoj polovini 2019. godine.

Dačić je rekao da nema potrebe da govori o političkim odnosima Srbije i Rusije, ocenivši da su oni "na najvišem mogućem nivou prijateljstva, međusobne podrške i razumevanja dve države i dva naroda" i dodao da su ekonomski odnosi u usponu.

"Robna razmena od 2,3 milijarde dolara u prvih devet meseci ove godine gotovo je dostigla nivo iz prošle godine, kada je iznosila 2,6 milijardi dolara. Izvoz iz Srbije u Rusiju bio je 350 miliona dolara, što je 17 puta više nego u 2005. godini", kazao je šef srpske diplomatije.

Borisov je odnose Srbije i Rusije ocenio kao "izuzetno dobre", navodeći da je "saradnja odlična", da robna razmena "dinamično raste" i da je 10 odsto veća nego 2017. godine.

Daćić je rekao da je na današnjem sastanku bilo reči o saradnji u oblasti transporta, infrastrukture, železnice, o daljoj liberalizaciji trgovine, kao i o energetskoj saradnji.

"Pričali smo kako ćemo dolaziti do gasa u sledećem periodu. To je za nas veoma važno, ali to je i političko pitanje, jer ne znamo kako će se raspetljati Gordijev čvor povodom bivšeg Južnog toka, a sadašnjeg Turskog toka", naveo je srpski ministar.

On je kazao da evropske zemlje imaju "dvostruke aršine" po tom pitanju jer se, s jedne strane, ne protive Severnom toku, kojim gas stiže do centralne i severne Evrope, a protiv su Turskog toka.

"Nemačka i skandinavske zemlje mogu da uzimaju ruski gas, a mi ne možemo. Oni mogu da se greju, a mi ne", naveo je šef srpske diplomatije.

Dodao je da je Putin jednom rekao da ako zapadne zemlje neće da uzmu ruski gas, uzeće drva iz Rusije. "A Evropa sada hoće ruski gas, a Srbija da uvozi ruska drva", naveo je Dačić.

Borisov je rekao da će Rusija "na svaki mogući način" doprineti realizaciji Turskog toka, uključujući izgradnju drugog kraka od Srbije do Madjarske i Austrije.

Potpredsednik ruske vlade je naveo da je na današnjem sastanku bilo reči i o oblasti atomske energije i moguće saradnje s ruskom kompanijom Rosatom.

Dačić je dodao da tu "nije reč o atomskoj bombi", nego o saradnji u oblasti medicine, odnosno o korišćenju atomske energije u mirnodopske svrhe.

Vučić: Turski tok od velikog značaja za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s potpredsednikom Vlade Rusije Jurijem Borisovom o odnosima dve zemlje i pripremi posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru sledeće godine.

Vučić je rekao postoji pomak u oblastima železničke infrastrukture, energetike i vojnotehničke saradnje Srbije i Rusije i ocenio da je Turski tok od velikog značaja za Srbiju, saopštila je kancelarija predsednika Srbije.

Borisov je rekao je da su trgovinski i politički odnosi na visokom nivou, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Srbije rekao je da postoji potencijal za razvoj poljoprivredne proizvodnje i da je uveren da će biti sve više proizvoda koji će moći da se plasiraju na rusko tržište.

Sastanku su prisustvovali ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kostica

Au, 17 puta veća nego 2005?! Što baš 2005?! Što ne porediš, Dačiću, sa npr. 1995? Povećanje bi bilo još veće. Ili sa 1955? Tek bi to povećanje bilo golemo! Aman, čoveče, kaže Rus da je povećanje u odnosu na prošlu godinu 10%, ali to valjda zvuči nekako malo. E, pa, nije malo, ogromno je, ali vama megalomanima uvek malo, želite da svoje "uspehe" predstavite kao nešto takoreći natprirodno, pa mu onda i vi dođete kao neka natprirodna bića, polubogovi, šta li?

3 338

Vladeta

Više izvezemo na Kosovo, nego u Rusiju...

10 121

Vesna

A Ruske investicije pljušte na sve strane, otvaraju se radna mesta...

4 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo