Gruevskom nije oduzet poslanički mandat

Gruevskom nije oduzet poslanički mandat Izvor: AFP/Robert Atanasovski

Bivšem premijeru Nikoli Gruevskom nije oduzet poslanički mandat pošto taj predlog nije dobio dvotrećinsku većinu na plenarnoj sednici parlamenta Makedonije.

Oduzimanje mandata Gruevskom predložio je Odbor za mandatsko-imunitetska pitanja, uz obrazloženje da bivši premijer nije dostojan za obavljanje poslaničke dužnosti, jer je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora.

Za oduzimanje mandata Gruevskom glasalo je 58 poslanika, što nije bilo dovoljno jer je za takvu odluku potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika.

Odluka poslanika da Gruevskom ne bude oduzet poslanički mandat ne sprečava njegov odlazak u zatvor.

Trebalo je da se on najkasnije juče javi na izdržavanje kazne, ali je to odloženo do donošenja odluke po žalbi Gruevskog na rešenje o odbijanju odlaganje izdržavanja zatvorske kazne.

Iz krivičnog suda u Skoplju su objasnili da od danas teče rok od tri dana za odgovor na žalbu koji su podneli advokati bivšeg premijera.

Gruevski je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog nezakonite kupovine blindiranog "mercedesa S 600 gard" 2012. godine, dok je bio premijer.

U tom sudskom postupku prvostepeno je na šest godina zatvora osuđena tadašnja ministarka unutrašnjih poslova i bliska saradnica Gruevskog, Gordana Jankuloska, dok je njen pomoćnik Đoko Popovski pravosnažno osudjen na četiri i po godine.

Za kupovinu luksuznog automobila se saznalo 2015. godine, kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor u kojem Gruevski od tadašnje ministarke Jankulovske tražio da njeno Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi "mercedes" koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Cupakabra

Telefinski razgovori ne bi trebali biti verodostojni na sudu.

1 5

Kostica

Sve može biti dokaz na sudu, zavisno od okolnosti i procene suda.

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo