Lavrov: Propali napori EU u pregovorima Beograda i Prištine

Lavrov: Propali napori EU u pregovorima Beograda i Prištine Izvor: TANJUG/AP Photo/Pavel Golovkin

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u Moskvi da su "propali napori Evropske unije" u posredovanju između Beograda i Prištine, a da SAD pritiskaju Kosovo da formira sopstvene oružane snage što je u suprotnosti s međunarodnim pravom.

"Aktivno smo podržali dijalog Beograda i Prištine za pronalaženje obostrano prihvatljivog rešenja. Podržali smo ulogu EU kao posrednika u tom dijalogu. Međutim, očito je da su napori EU propali, jer je Priština odbila da realizuje sve dogovore koji su do sada postignuti", rekao je Lavrov.

On je precizirao da misli pre svega na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština i nastojanja Prištine da formira sopstvene oružane snage, grubo kršeći Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Pritom, Prištinu na to pritiskaju spolja, a pre svega iz SAD", dodao je Lavrov.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suefom Muhamedom el Aminom koji je ove nedelje bio u Beogradu, a s kojim se danas sastao u Moskvi, Lavrov je rekao da Rusija pozdravlja odluku te zemlje da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

"Činjenica da neke zemlje preispituju stav o priznavanju Kosova, povlače to priznanje ili ne žele da se opredele, znak je odgovornog pristupa koji se zasniva na normama medjunarodnog prava i mi to naravno podržavamo", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je rekao i da želi da podseti da su "1999, grubo kršeći međunarodno pravo, zapadne zemlje - NATO, Vašington i njihovi saveznici bombardovali Jugoslaviju dva i po meseca", a "posle devet godina pokušali su retroaktivno da daju legitimitet toj agresiji, priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost srpske autonomne pokrajine Kosovo".

On je dodao da će Rusija nastaviti da insistira na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, po kojoj je Kosovo deo Srbije, i da svi dalji koraci za rešavanje situacije moraju da se preduzimaju uz poštovanje i na osnovu te rezolucije.

Transkript konferencije za štampu je objavljen na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

3X

Najbolje nam pomažete kada nam nepomažete...

2 119

zz

..a za sta se vi u rusiji pitate?..zasto se vecito mesate u tudje stvari?..Gdin Lavrov od silnog zabadanja nosa u tudje probleme odavno ne vidi probleme u svojoj zemlji..ili ne zeli da ih vidi, kao sto to cini i Gdin Putin..teski licemeri pokusavaju da nam se predstave kao prijatelji..ne verujem im ni rec!..

25 163

Milojko Pantic

A sta su onda ovi ostali sto se mesaju,izvini? Da nisu neki dobrotvori mozda?

20 13

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo