Novi dan o presudi o nasilju u porodici nad LGBT osobom

Novi dan o presudi o nasilju u porodici nad LGBT osobom Izvor: N1

Komitet pravnika za ljudska prava saopštio je da je doneta prva pravosnažna presuda za krivično delo zločina iz mržnje, a reč je o slučaju nasilja u porodici nad LGBT osobom u kojem je motiv zločina uzet kao otežavajuća okolnost.

U postupku koji je vodila advokatica Jukoma Kristina Todorović, nasilje u porodici bilo je motivisano činjenicom da je oštećeni pripadnik LGBT populacije.

Kako se tumači to što iako još od decembra 2012. godine postoji član koji se odnosi na zločin iz mržnje motivisanim pripadnošću nekoj grupi, to nije ranije bilo uzeto u obzir ni u jednoj presudi? Šta ova presuda znači i smbolizuje za LBGT zajednicu? Gosti Novog dana su advokat Kristina Todorović i aktivista organizacije "Da se zna" Stefan Šparavalo. 

Društveno-političke aktuenosti, kroz Pregled štampe, komentariše novinar Danasa Božidar Andrejić.

Krajem ovog meseca nastupiće u Slavonskom Brodu, potom u Sarajevu, a 14. decembra i u Novom Sadu. O sevdalinci, sevdahu, albumima, koncertima, kulturi, za Novi dan u Sarajevu, Zagrebu i u Beogradu govori Amira Medunjanin. Naša publika ju je čula u različitim instrumentalnim kombinacijama, ali ovo će biti prvi Amirin nastup u Novom Sadu, i to sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, koji će predvoditi maestro Alan Bjelinski. Na repertoaru koncerta, sastavljenom pretežno od tradicionalnih sevdalinki oplemenjenih elementima iz drugih muzičkih tradicija, naći će se i pesme s Amirinog novog albuma "Ascending".

Predstavljamo knjigu "Kakva ženska" autorki Jelene Mirković i Sonje Bajić - priče o ženama koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno. Humane i hrabre, u vreme kada je to bilo najteže, bile su spremne da pokažu svoje sposobnosti i vanserijski talenat onda kada su pogledi društva bili najstroži. Odlučno su se izdvajale iz ograničavajućeg društvenog konteksta i gledale dalje od uskih, patrijarhalnih vidokruga sredine. O njima se retko govori i osim što pokoja ulica ili škola nose njihove ime, ostaju nepoznate? Ko su one? Saznajte u Novom danu.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo