Povećanje plata zaposlenima u državnim i javnim preduzećima

Povećanje plata zaposlenima u državnim i javnim preduzećima Izvor: N1

Zaposlenima u državnim i javnim preduzećima od iduće godine će zarade biti uvećane pet odsto, odlučila je Vlada Srbije.

Ta povišica je predviđena izmenama i dopunama Zakona o privremenom uređivanju osnovice za obračuna i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, koji je juče usvojila Vlada Srbije.  

Izmene se odnose na zarade zaposlenih u preduzećima gde je Republika Srbija, odnosno lokalna samouprava vlasnik više od 50 odsto kapitala, kao i u republičkim i lokalnim javnim preduzećima, a koje su veće od 25.000 dinara.  

Zarade zaposlenih u državnim i javnim preduzećima, kao i u javnom sektoru, veće od 25.000 dinara, prethodne četiri godine su u sklopu fiskalne konsolidacije bile umanjene deset odsto.  

U obrazlaženju izmena zakona o privremnom umanjenju zarada zaposlenih u tim preduzećima Vlada je navela da "nakon uspešno sprovedene fiskalne konsolidacije, stabilizacije javnih finansija i preokreta višegodišnje rastućeg trenda javnog duga, ostaje fokusirana na dalje poboljšanje privrednog ambijenta i obezbedjivanje visokih stopa privrednog rasta, sa krajnjim ciljem smanjenja nezaposlenosti i podizanja životnog standarda stanovništva".  

Povišice plata od iduće godine dobiće i zaposleni u javnom sektoru, koje će iznosti od sedam do 12 odsto.

Komentara 28

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

vanja

Zašto su profesorske plate skoro pa jednake platama ljudi u marketu? Čini mi se da su profesori fakultetski obrazovan narod.

0 2

Daca

Objasnite ovo.povecanje u javnim preduzecima 5%,pa povecanje u jav.pred.9-12%.Pa koliko je onda?

3 0

Vesna

Ajde ajde samo da se povecava...

144 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo