"Norveška kuća" ne ide na doboš, dogovorena isplata duga

"Norveška kuća" ne ide na doboš, dogovorena isplata duga Izvor: Wikipedia.org/ Darko Zizovic

Norveško društvo u Srbiji saopštilo je da je sa tužiocima dogovoren način isplate duga, čime će poziv za prinudnu prodaju Kuće srpsko-norveškog prijateljstva u Gornjem Milanovcu biti povučen.

Iz tog društva su napomenuli da će njihov pravni zastupnik danas sklopiti sporazum o isplati duga.

"Nas u upravi Norveškog društva je iznenadila neprijatna vest koju smo saznali od prijatelja iz Gornjeg Milanovca da je na oglasnoj tabli Osnovnog suda objavljena prinudna prodaja 'Norveške kuće', te da se zbog duga od svega tri hiljade evra prodaje imovina koja vredi više od pola miliona evra, i čija je kulturna i istorijska vrednost nemerljiva", naveli su iz društva.

Oni su ukazali na to da je istorijat nasleđenih problema u vezi sa "Norveškom kuće" podugačak, te da je prethodna lokalna samouprava pre više godina "pokušala da imanje od skoro dva hektara ponudi svojim investitorima, podeli na placeve i verovatno stvori novo ekskluzivno naselje u tom delu grada".

Kako su rekli iz Norveškog društva, uvedena je milionska komunalna taksa, što su ocenili kao "finansijsko iznurivanje 'Norveške kuće' i Norveškog društva".

"Norveško društvo, kao dobrovoljna, društvena neprofitna organizacija nije imala kapacitet da se sa svim ovim pritiscima izbori, a o mnogima nismo bili ni obavešteni, tako da su neke od presuda za koje smo posredno saznali, došle na izvršenje", naveli su iz društva.

To društvo napomenulo je da se po statutima društava prijateljstva Norveške i Srbije, izričito u posebnim paragrafima navodi da "Norveška kuća" ne može biti predmet privatizacije, zaloga za kredite, hipoteke, niti bilo kojeg drugog vida ugrožavanja simbola prijateljstva između dve zemlje.

U četvrtak je objavljeno da će Kuća srpsko-norveškog prijateljstva, izgrađena pre 31 godinu, biti prodata zbog duga od 362.577,58 dinara, na javnom nadmetanju 14. novembra, a procenjena vrednost je 65.714.350 dinara.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad izjavio je juče da je iznenađen i rastužen vešću o prinudnoj prodaji kuće srpsko-norveškog prijateljstva u Gornjem Milanovcu zbog duga i dodao da Norveško društvo koristi pravna sredstva kako bi se prodaja zaustavila.

"Iskreno se nadam da će u tome uspeti. Ta Kuća je simbol prijateljstva, ali takođe i uspomena na više od 4.000 ljudi koji su poslati u radne logore u Norvešku za vreme drugog svetskog rata", rekao je Bjornstad.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

BeoGrad

Blam!

8 118

Balkanski Viking

Bravo za Norvežane. Našima kao da ništa nije sveto.

48 153

KLEOPATRA

Auuuuu. Vlast se trgla i odreagovala na prvu. Jel' ovo početak kraja?

40 166

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo