Dačić: Priština preti EU a ne nama, ne mogu da prete Srbiji

Dačić: Priština preti EU a ne nama, ne mogu da prete Srbiji Izvor: Tanjug / Tanja Valič

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivca Dačič izjavio je da nije realno da se dijalog Beograda i Prištine nastavi dok Priština optužuje Srbiju da se ponaša neprijateljski prema Kosovu.

Na konferenciji za novinare s potpredsednikom Vlade Rusije Jurijem Borisovom, Dačić je povodom sinoćnog sastanka predsednika Srbije i Kosova uz posredovanje EU u Briselu rekao da Priština opstruiše dijalog i preti EU da bi dobila viznu liberalizaciju.  

"Oni opstruišu dijalog, oni prete EU, a ne Srbiji. Ne mogu da prete Srbiji", rekao je Dačić.  

Dačić je dodao da Beograd neće biti prepreka za nastavak dijaloga s Prištinom, ali da ne može da prihvati pritiske i uslovljavanja.  

On je kazao da Kosovo "na svim frontovima doživljava političke poraze i neuspehe", i da je Prištini potrebno nešto za unutrašnju upotrebu.

SAD malo promenile stav o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa malo promenila odnos prema problemu Kosova, ali da i dalje postoje lobiranja za članstvo kosova u međunarodnim organizacijama.

Dačić je rekao da je za utorak zakazan koktel u Njujorku na temu zašto Kosovo treba da uđe u Interpol.

"Uvodno izlaganje na tom skupu imaće (odlazeća američka ambasadorka pri UN) Niki Hejli i onda nama neko kaže 'što vi idete s Rusijom'. Pa s kim ćemo. Mi ćemo s prijateljima", rekao je Dačić.

On je kritikovao zapadne zemlje što lobiraju za članstvo Kosova u Interpolu, a ne daju Prištini viznu liberalizaciju.

"Što se nas tiče Kosovo ne može da uđe u Interpol, a slobodno im dajete viznu liberalizaciju. Neka svi odu tamo", rekao je šef srpske diplomatije.

Izvor: Agencije

Robna razmena "dinamično raste"

Dačić i Borisov ocenili su da dve zemlje imaju odličnu saradnju i da su ekonomski odnosi u usponu.

Posle sastanka Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehnološku saradnju Srbije i Rusije, čiji su kopredsednici, Dačić i Borisov su novinarima kazali da su dve delegacije danas razmatrale ugovore i sporazume koji će biti potpisani tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji sredinom januara.

Prema njihovim rečima, današnji sastanak imao je dva cilja - pripremu Putinove posete Srbiji i pripremu sednice Međuvladinog komiteta koja će biti održana posle posete ruskog predsednika, u prvoj polovini 2019. godine.

Dačić je rekao da nema potrebe da govori o političkim odnosima Srbije i Rusije, ocenivši da su oni "na najvišem mogućem nivou prijateljstva, međusobne podrške i razumevanja dve države i dva naroda" i dodao da su ekonomski odnosi u usponu.

"Robna razmena od 2,3 milijarde dolara u prvih devet meseci ove godine gotovo je dostigla nivo iz prošle godine, kada je iznosila 2,6 milijardi dolara. Izvoz iz Srbije u Rusiju bio je 350 miliona dolara, što je 17 puta više nego u 2005. godini", kazao je šef srpske diplomatije.

Borisov je odnose Srbije i Rusije ocenio kao "izuzetno dobre", navodeći da je "saradnja odlična", da robna razmena "dinamično raste" i da je 10 odsto veća nego 2017. godine.

Daćić je rekao da je na današnjem sastanku bilo reči o saradnji u oblasti transporta, infrastrukture, železnice, o daljoj liberalizaciji trgovine, kao i o energetskoj saradnji.

"Pričali smo kako ćemo dolaziti do gasa u sledećem periodu. To je za nas veoma važno, ali to je i političko pitanje, jer ne znamo kako će se raspetljati Gordijev čvor povodom bivšeg Južnog toka, a sadašnjeg Turskog toka", naveo je srpski ministar.

On je kazao da evropske zemlje imaju "dvostruke aršine" po tom pitanju jer se, s jedne strane, ne protive Severnom toku, kojim gas stiže do centralne i severne Evrope, a protiv su Turskog toka.

"Nemačka i skandinavske zemlje mogu da uzimaju ruski gas, a mi ne možemo. Oni mogu da se greju, a mi ne", naveo je šef srpske diplomatije.

Dodao je da je Putin jednom rekao da ako zapadne zemlje neće da uzmu ruski gas, uzeće drva iz Rusije.

"A Evropa sada hoće ruski gas, a Srbija da uvozi ruska drva", naveo je Dačić.

Borisov je rekao da će Rusija "na svaki mogući način" doprineti realizaciji Turskog toka, uključujući izgradnju drugog kraka od Srbije do Madjarske i Austrije.

Potpredsednik ruske vlade je naveo da je na današnjem sastanku bilo reči i o oblasti atomske energije i moguće saradnje s ruskom kompanijom Rosatom.

Dačić je dodao da tu "nije reč o atomskoj bombi", nego o saradnji u oblasti medicine, odnosno o korišćenju atomske energije u mirnodopske svrhe.

Tagovi: Ivica Dačić , Kosovo

Komentara 32

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Predrag

A kada sutra iseku struju srbima!?

0 372

I

Onda dođu izbori i ovaj, ovakav, namakne 8-9% glasova. O Srbijo.....

0 200

Uh

Gle ovoga!

0 128

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo