Nova blokada u Bihaću, u vozu čeka 146 migranata

Nova blokada u Bihaću, u vozu čeka 146 migranata Izvor: N1

Policija Unsko-sanskog kantona ne dozvoljava da se u Bihaću iz voza, koji je stigao iz Sarajeva, iskrca više od stotinu migranata.

Prema informacijama koje su novinskoj agenciji Patrija potvrđene u MUP-u, voz sa putnicima je na stanici i nema dozvolu za iskrcavanje.

"U vozu je bilo 153 migranta, 146 je i sada u vozu. Sedam migranata, a koji su bili ranjiva kategorija su smešteni u Bihaću. Pregovori oko vraćanja migranata za Sarajevo su u toku", kazala je Snežana Galić, portparol MUP Unsko-sanskog kantona.

O ovom postupanju pripadnika MUP-a USK, Železnice FBiH nisu zvanično obaveštene. Iz tog razloga, Železnice FBiH će podneti tužbu za nadoknadu štete od Vlade USK i podneti prijave protiv ministra i komesara MUP-a USK.

"Zahtevamo hitnu intervenciju nadležnih organa i deblokadu 'BH voza' u cilju uspostavljanja redovnog železničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo. Napominjemo da su Železnice FBiH o ovom problemu migrantske krize u više navrata izveštavale Ministarstvo bezbednosti BiH, Vladu FBiH, Ministarstvo saobraćaja i komunikacija FBiH, MUP FBiH, MUP KS, Vladu USK-a, MUP USK-a i ostale nadležne organe i institucije", navodi se u reakciji Železnica.

Kako se navodi, i pored urgencija u kojima su Železnice tražile pomoć od nadležnih organa i institucija, do sada nisu dobili odgovor o daljem postupanju u aktuelnoj situaciji u BiH.

Slična akcija desila se i 24. oktobra, kada za 90 migranata koji su doputovali iz Sarajeva u Bihać nije dozvoljeno iskrcavanje.

Svi su autobusima vraćeni za Sarajevo.

Tagovi: Bihać , migranti , voz

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo