Janjić: Dijalog u Briselu umro, ali glumci ne smeju sa scene

Janjić: Dijalog u Briselu umro, ali glumci ne smeju sa scene Izvor: N1

Briselski dijalog je očigledno umro, ali "glumci" ne smeju da izađu sa scene, jer su se obavezali, a i oni sami dosta su radili na tome da dijalog umre, kaže Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose. Dodaje i da obe strane igraju na kartu "kupovine vremena".

Posle sinoćnje nove runde dijaloga u Briselu - nema napretka. Takav je utisak. Predsednik Srbije kaže da se niko od srpskih predstavnika neće više pojaviti u Briselu sve dok Priština ne povuče svoje protivpravne odluke. Predsednik Kosova odgovara da se dijalog ne može voditi ultimatumima i agresivnim tonom.

"Znalo se već desetak dana da će biti sastanka u Briselu, ali za one manje upućene, to je bio sastanak iz vedra neba. Federika Mogerini je pokušala da fingira da dijalog postoji..Dijalog je umro, glumci ne smeju da izađu sa scene, jer su se obavezali, oni su i dosta radili na tome da dijalog umre. Vidimo da obe strane igraju na kupovini vremena, na statusu kvo, i na tome da izvan kanala koji se zove Brisel, dogovore neko famozno istorijsko rešenje", kazao je Janjić u Novom danu.

Gost N1 naglašava da "Kosovo više nije tema".

"Kosovo više nije tema, tema su politički izbori, a ustvari velika privatizacija koja dolazi sledeće godine u Srbiji. Odlaze elektroprivreda, telekomunikacioni sistemi, to je ogroman biznis, i očigledno je sav fokus sadašnjih ekonomskih, političkih vladara, domaćih i stranih, kako da se u Srbiji što bolje pozicioniraju za veliku rasprodaju koja nas čeka", kazao je Janjić.

On kaže da je predstavnica EU Mogerini diskreditovala samu sebe, jer je u martu govorila da dijalog neće biti nastavljen dok se ne pojavistatus Zajednice srpskih opština (ZSO)

"Odjednom, nema statuta, a pojavljuju se sada četiri crvene linije", kaže Janjić.

Direktor Foruma za etničke odnose kaže i da je "očigledno da ovo nije format u kome oni žele nešto da učine".

"Mogerini nije odreagovala kako treba, počela je razgovore o novom formatu. U ovom momentu, obe strane ne izlaze iz svoje fenomenalne priče o razmeni teritorija. Čekaće se evropski izbori, u nekoj nadi da će se nešto promeniti...Svi trendovi kažu da promene idu, ali ne u smeru ulstradesnice, kako neki misle. U Nemačkoj ultradesničari ne prave napredak, napredak prave levicari, Zeleni", kaže Janjić.

Naglašava da se se Vučić i Tači "previše ukopali u priču izvan Briselskog dijaloga".

Međutim, dodaje, oni će morati da se "vraćaju u Brisel", jer, kako je rekao, "ako se ne vratiš, ti si odgovoran".

"Velika je odgovornost koju oni ne žele da preuzmu. Po meni, vratiće se u Brisel kada prođu naši i evropski izbori", smatra Janjić i dodaje da "Vučić mora da promeni tim".

"Mora da vodi proaktivnu politiku, a ne skandalima i bezbednosnim provokacijama. Manite se zveckanja oružjem koje nemate, a uhvatite se diplomatije i politike", kazao je Janjić.

Aleksandar Vučić izjavio je da ga pogađa "loše mešanje" Srpske pravoslavne crkve u politiku. On je povodom saopštenja Sabora SPC da ni po koju cenu ne sme da se dovede pod znak pitanja pun suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji rekao da suvereniti čuvaju teritorija i narod, i pitao šta od toga Srbija ima na Kosovu.

Na konstataciju da vlastima u prošlosti nije bilo strano da se pozivaju na stav SPC kada se on poklapao s njihovim, a da se sada, kada to nije slučaj, kaže da je Srbija sekularna država, Janjić kaže da je to "zakasnelo sazrevanje".

"Ajde da kažemo da je to zakasnelo sazrevanje. Srbij bi trebalo da bude sekularna država. Ono što Vučić mora da razume je da, kada igrate na mitologiju, ona uključuje i crkvu i s njom moraš biti dobar", kazao je Janjić.

Filipović: Nemamo iluzije da će Briselski proces doneti nešto dobro

Stefan Filipović iz Centra za mir i toleranciju iz Gračanice kaže za N1 da Srbi na Kosovu nikada nisu zavaravali sebe i nisu imali iluzije i velike nade da će Brisleski proces doneti mnogo dobrog, pogotovo za Srbe južno od Ibra.

"Da li se osečamo uključenima - pa ne baš na konstruktivan način, ali se svaka aktivnost u briselskom procesu direktno odnosi i odražava na nas i našu sredinu", kaže Filipović.

O problemima Srba na Kosovu kaže da bi mogao da se napravi "dugačak spisak".

"Fokusirao bih se na socijalno-ekonomsku izolovanost Srba od procesa u Prištini i Beogradu. Ta apsolutna izolovanost uništava svaku egzistenciju i opstanak Srba na KiM. Naravno, tu su problemi bezbednosti, imovinska pitanja, bezbednost privatne imovine, postoji sprega i nepostojanje želje da se reše brojni problemi Srba", naglasio je Filipović.

On kaže da očekuje da Beograd ne naseda na provokacije.

"Ne treba se fokusirati na probleme koji se veštački kreiraju. Carina, vojska, nepoštovanje bilo čega što potpišu. Trebalo bi nastupiti inteligentno....Ovaj primer s carinom je školski primer te taktike. Većina Srba očekuje od Beograda da poštuje sopstveni Ustav, svoje zakone i nacionalne i državne interese", rekao je Filipović.

Dodaje, međutim, da nije optimista što se tiče normalizacije odnosa.

"Nadam se samo da ta normalizacija neće biti u duhu Briselskog sporazuma. Ja sam skeptičan, ako se nastavi na ovaj način, teško ćemo doći do istinskog pomirenja. Nije isto mir i pomirenje. Pomirenje jeste složenija priča u koju moraju da se ukljuce i civilno društvo, i verske zajednice, i mediji i kultura, i univerzitet...da vidimo koji su to ključni problemi", naglasio je.

Pogledajte gostovanje u Novom danu:

Izvor: N1

Komentara 26

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

kontesanera

EU je trebala na neki način da sankcioniše Prištinu zbog neispunjavanja obaveza prema Srbiji.

101 1

Gero TZ

Kakvi glumci bre, to je lutkarsko pozorište.

76 0

jovan

Kako može da umre kad nije ni živeo.

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo