Deca bi da se pitaju više, odrasli misle da znaju bolje

Deca bi da se pitaju više, odrasli misle da znaju bolje Izvor: N1

Deca u Srbiji nemaju dovoljno informacija o svojim pravima, a problemi s kojima se suočavaju su uglavnom univerzalni - žele da žive u sigurnoj sredini, da imaju kvalitetno obrazovanje i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, izjavio je Mladen Milutinović iz organizacije Otvoreni klub.

Otvoreni klub je u toku 2018. godine, u saradnji sa Mrežom organizacija za decu Srbije - MODS i partnerskim organizacijama iz regiona, intenzivno radio na prikupljanju i objedinjavanju preporuka odraslih i dece u vezi sa stanjem dečjih prava u Srbiji i regionu.

"To je bio sveobuhvatni konsultativni proces. U radu s decom postoji jedan korak koji mi nedovoljno primenjujemo, a to je da, ukoliko želimo povratne informacije, mi tu decu moramo prethodno da edukujemo o temi o kojoj razgovaramo...Mi smo ovde decu edukovali kroz širog krug informacija, kako bi oni mogli da prate javne politike koje se tiču dece", objasnio je Milutinović.

Kako kaže, na osnovu toga, oni su definisali svoje preporuke.

"Ono što su najznačajniji nalazi jesu činjenice vezane za njihovo najbliže okruženje, učešće u školi, zajednici, pravo na kvalitetno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu", kazao je gost Dana uživo i dodao da su konsultovana deca srednjoškolskog uzrasta.

Odrasli, kako kaže, često misle da deca imaju previše prava.

"Zanimljivo je da deca u Srbiji nemaju dovoljno informacija i znanja o svojim pravima. Kada ih obavestimo da mogu da participiraju u oblastima koje ih se tiču, imamo pozitivnu reakciju. Odrasli, međutim, misle da deca imaju previše prava, jer oni kao, najbolje znaju šta je za decu dobro", kaže Milutinović.

Vlast i relevantne institucije lepo reaguju kada su u pitanju deca, jer je to dobar način za sakupljanje političkih poena, ali dođemo u problem kada sve to treba da se implementira, kaže Milutinović

 To je, kako je rekao, pogrešna tvrdnja na koju se mi godinama oslanjamo.

"Ako želimo da imamo samosvesne građane, proaktivne i jačamo socijalne kapacitete dece koje će kasnije biti odrasli ljudi, moramo ih uključiti na vreme, moramo ih konsultovati, kako bi postali odgovorni za svoje postupke", dodao je.

Milutinović kaže da su deca posebno ranjiva kategorija, pogotovo ona iz marginalizovanih grupa.

"Deca jesu ranjiva kategorija, pogotovo ona iz marginalizovanih grupa - Romi, deca sa sela, siromašni. Mi u proteklih 20 godina pokušavamo da dođemo do što većeg broja takve dece i njihovih roditelja i pokažemo im kako da se uključe u redovan sistem", kaže gost Dana uživo.

Kroz programe Otvorenog kluba prošlo je više od 10.000 dece. Na pitanje šta se promenilo, Milutinović kaže da se danas više govori o pravima dece.

"Pomak je da danas više pričamo o pravima dece, a sa druge strane, kao i u društvu uopšte, nemamo velikih pomaka u smislu generalnog stanja, nemamo evidentnog napretka, imamo boljitke, ali ako podvučemo crtu, vidimo da nije baš sjajno", kazao je Milutinović.

Sa relevantnim institucijama, kaže, imaju redovne konsultacije.

"Ti akteri lepo reaguju kada su u pitanju deca, jer je to dobar način za skupljanje političkih poena, ali dođemo u problem kada sve to treba da se implementira. No, na nama je da radimo i da se nadamo da će biti više prostora za dečja prava", zaključio je Milutinović.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo:

Izvor: N1

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Lala

Pogresan je stav da roditelji znaju sta je najbolje za njihovu decu!?? Ne nego ovaj drzavni slubenik koji je proveo 5 minuta sa mojim detetom zna i on ce da ga uci pravima?! Ufff.... sto me iznervirao! Dalje od mozga mog deteta!

6 1

aja vasil

nažalost, deci su data prava ali niko ih nikada ne uči o obavezama... tužno, a i vrlo dokumentovano, samo izađite na ulicu i pogledajte kako se ponašaju: imamo sva prava, nemamo nikakve obaveze, vređamo i tučemo profesore jer nas štite roditelji siledžije... deca su prezaštićena i samim tim ostaju infantilna i misle da su centar sveta... tužno, tužno, tužno...

8 0

I td...

Predlazem da deca rade,placaju racune,kupuju na pijaci,spremaju rucak,peru ves,kupuju knjige,placaju roditeljima ekskurzike i slicno a da roditelji umesto dece idu u skolu i da od dece traze svoja prava.Pitam se ko koga ovde....???

21 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo