Trg u Moskvi nazvan po dvostrukom agentu

Trg u Moskvi nazvan po dvostrukom agentu Izvor: REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo
Moskva - ilustracijja

Moskovske vlasti su ove nedelje trg na jugozapadu grada nazvale po Kimu Filbiju, čuvenom britanskom dvostrukom agentu koji je 1963. prebegao u Sovjetski Savez.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin je u utorak naložio imenovanje Trga Kima Filbija u četvrti Jasenovo, u kome se nalazi sedište ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR).  

Taj "trg", koji je u stvari više raskrsnica nekoliko važnih ulica u Jasenovu nego pravi trg, do sada nije imao ime.

Davanje imena se dešava u vreme velikih tenzija između Rusije i Velike Britanije zbog trovanja nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u martu. London za pokušaj ubistva bivšeg špijuna optužuje agente ruske vojne obaveštajne službe GRU.  

Kim Filbi je bio najefikasniji u grupi koju istoričari nazivaju "Petorka s Kembridža". Pet nekadašnjih studenata prestižnog britanskog univerziteta su tridesetih godina regrutovali Sovjeti i oni su tokom više decenija radili za Moskvu.  

Kada mu je zapretilo otkrivanje, Filbi je u januaru 1963. prebegao u SSSR. Do smrti 1988. živeo je u Moskvi, ali daleko od Jasenova.  

U Rusiji, a posebno u obaveštajnim krugovima, Filbi i dalje važi za heroja. Šef SVR Sergej Nariškin je prošle godine otvorio izložbu posvećenu tom dvostrukom agentu.

Tagovi: Moskva , Trg

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dinki-Di

I sad kazite da se Rusi ne znaju saliti!

0 0

Apophis

A mogao je i po Skripalju?!?

0 1

Makarije Rukobludni

Uuuuu kakav je ovo prs u oko.

17 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo