Fondu za unapređenje energetske efikasnosti 500 miliona

Fondu za unapređenje energetske efikasnosti 500 miliona Izvor: Tanjug/Filip Krainčanić

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić najavio je da će sredstva Budžetskom fondu za unapređenje energetske efikasnosti u 2019. godini biti 500 miliona dinara

On je rekao da je to najviše do sada i da je toliko ukupno iznosio Fond u prethodne četiri godine i pozvao opštine da spreme projekte za narednu godinu.

Antić je danas potpisao ugovore sa 14 lokalnih samouprava o dodeli bespovratnih sredstava iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost, u ukupnom iznosu od 125 miliona dinara.

"Na javni poziv javilo se 39 lokalnih samouprava, a odabrano je 14 najboljih projekata", rekao je Antić.

Sredstva su dodeljena opštinama Osečina, Krupanj, Ljubovija, Irig, Kragujevac, Ćuprija, Bosilegrad, Kraljevo, Gandžin Han, Velika Plana, Bela Palanka, Svilajnac, Knjaževac, Kanjiža.

Istakao je da procenjena ušteda energije na osnovu ovih projekata iznosi oko 2,3 miliona kilovat časova godišnje, a smanjenje emisije ugljen dioksida oko 1.200 tona godišnje.

Prema rečima Antića, za 40 odsto je smanjenja potrošnja energije u objektima koji su bili deo ovog projekta.

Projektima su obuhvaćene četiri osnovne škole, dve predškolske ustanove, dve srednje škole, dva objekta kulture i četiri zgrade lokalne samouprave.

Podsetio je da su do 2018. godine sprovedena tri javna pozova Budžetskog fonda, u okviru kojih je realizovano 39 projekata koji su ostvarene uštede energije oko 9,4 miliona kilovat časova.

On je rekao da je energetska efikasnost jedan od prioriteta Ministarstva energetike, ali i Vlade Srbije i najavio osnivanje Fonda za energetsku efikasnost.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zlatno doba...

Ko nam ukrade 25% struje Anticu?!?!!!

7 0

Miki

Gde je Sabac, Paracin, Cajetina postoje li oni na karti Stradije???

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo