Oko 700.000 obolelih od dijabetesa, a 50 odsto njih su deca

Oko 700.000 obolelih od dijabetesa, a 50 odsto njih su deca Izvor: Shutterstock

Sve je više dece u Srbiji koja boluju od dijabetesa, a alarmantni su podaci da je svako treće dete gojazno, što je rizik za obolevanje, upozorili su stručnjaci.

Na skupu u Beogradu koji je kompanija Delez Srbija organizovala u susret Svetskom danu dijabetesa koji se obeležava 14. novembra, ukazano je da su u prevenciji gojaznosti i njenih posledica najvažniji pravilan izbor namirnica, konzumiranje voća i povrća i redovna fizička aktivnost.

Endokrinolog iz Kliničkog cenrta Srbije Vesna Dimitrijević Srećković je kazala da je stomačnu gojaznost glavna karakteristika premetaboličkog i metaboličnog sindroma koji povećava rizik za nastanak dijabetesa, ali i drugih bolesti. Navela je da su njena istraživanja potvrdila prisustvo metaboličkog sindroma kod 37 odsto gojazne dece i omladine, dok je preostalih 63 odsto imalo premetabolički sindrom, odnosno samo povećan obim struka ili povećan obim struka i još jedan faktor rizika, najčešće nizak HDL holesterol.

"Stomačna gojaznost je odgovorna za depresiju kod adolescenata i mladih, citokini iz masnog tkiva utiču na razgradnju triptofana, koji je odgovoran za nastanak hormona sreće, pa se umesto toga stvaraju produkti koji dovode do brojnih poremećaja i depresije", objasnila je Vesna Dimitrijević Srećković. Istakla je da su blagovremena reakcija i preventiva uzuzetno važni, zdrava mediteranska ishrana i fizička aktivnost koja podrazumeva najmanje sat vremena brzog hoda.

Odgovorni roditelji što se deca sve manje kreću

Profesor fizičke kulture Vladimir Koprivica je rekao da se deca u 21. veku manje kreću, za šta su pre svega odgovorni roditelji koji treba da od najranijeg uzrasta podstiču decu da budu fizički aktivna.

"Kretanje je čoveku od prirode zadato i ima veliki značaj u svim životnim dobima. Izuzetan značaj ima za decu za njihov biološki i motorički razvoj, ali i za psihološki i socijalni. Tako jedinstvo biološkog, psihološkog i socijalnog razvoja čini osnovu zdravlja, sposobnosti i srećne budućnosti. Društvo mora kroz brojne aktivnosti u porodici, školi, školicama vežbanja i sportskim organizacijama da omogući mladima stručno vodjeno vežbanje", preporučio je on.

Bojana Marković, iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa Plavi krug, rekla je da je psihološka podrška obolelima važna, kao i da se o toj bolesti, kako deca i roditelji žive sa njom, ali i načinima prevencije, priča neprestano. Istakla je da je podrška izuzetno važna za prihvatanje dijabetesa, ali i bilo kog drugog zdravstvenog problema, posebno kada su u pitanju mlade osobe i deca, kao i njihovi roditeljima jer se tako lakše prihvataju i savladavaju svakodnevne obaveze koje ta bolest sa sobom nosi.

Učiti decu od najranijeg detinjstva pravilnoj ishrani

Veroslava Stanković iz Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu je navela da u Srbiji ima oko 700.000 ljudi koji boluju od dijabetesa, a 50 odsto njih su deca. "Od najranijeg detinjstva deca treba da uče o pravilnoj ishrani i važnosti pojedinih grupa namirnica, ali i štetnosti brze hrane i slatkiša. Treba da znaju da je doručak obavezan obrok, da ostale obroke ne bi trebalo preskakati i obavezno uzeti jednu voćku izmedju obroka. Pravilan izbor namirnica, uobročenost i fizička aktivnost su glavni faktori u prevenciji gojaznosti i njenih posledica", ukazala je ona.

Menadžerka korporativnih komunikacija Deleza Srbija Milica Popović je kazala da se ta kompanija kontinuirano bavi edukacijom, ali i prevencijom, kako zaposlenih tako i građana. "Svesni smo koliko je preventiva važna, posebno kad su deca u pitanju i zašto je važno da od malih nogu uče o tome kako da budu zdraviji. Naš projekat Maksi školski karavan koji obilazi 100 škola u Srbiji i u koji će biti uključeno 15.000 prvaka, pokazao je koliko se prvacima kroz igru može objasniti lepo zašto je važno da jedu povrće i tako budu zdrava", navela je Popović.

Dodala je da će kompanija Delez Srbija i dalje podržavati sve projekte koji se bave zdravljem i svakodnevno se truditi da i decu, ali i njihove roditelje, motiviše da misle o zdravijim izborima koje prave za sebe i svoje najbliže.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

PMila NS

Dok su pekare svugde oko skola nema pomoci.Deci se da novac za uzinu i roditelji ne moraju da brinu da im deca ne ostanu gladna.Sramota je nositi dorucak od kuce,vazno je imati telefon i uz picu blejati u njega po ceo dan, na svakom mestu.Sa decom je najteze odrzavati nivo secera,tesko je objasniti zasto ne smeju da jedu slatko.I ja krsim pravila,a tek decica...

7 0

Jasna

Mislim da je samo kod as sramota nositi hranu od kuce. Ne znam kako je u drugim gradovima u švajcarskoj, ali u gradu gde moja sestra zivi, njene kćerke nose hranu za dorucak, pa imaku pauzu oko sat i po i tada dolaze kuci ns rucak pa nazad u školu. Ubiše nas kompleksi.

10 0

Mibl

Nije problem samo u hrani, deca sede 5-7 skolskih casova u skoli, a fizicko samo 3 puta nedeljno. Onda domaci, ucenje, roditelji traze sto bolji uspeh, a sport u srbiji sveden na nulu ili manje. Dokle god ne izmenimo drustvene norme

3 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo