Superheroji loše utiču na decu?

Superheroji loše utiču na decu? Izvor: Pixabay (ilustracija)

Na decu odlično utieče to što se ugledaju na filmske superheroje, zar ne? Netačno. Pedijatri kažu da su dobri momci u filmovima mnogo nasilniji od loših.

Filmove o superherojima verovatno povezujete s pozitivnim lekcijama o pobedama dobra nad zlom. Novo istraživanje, međutim, pokazuje da takvi filmovi zapravo odašilju opasne poruke mladima, jer nasilje svrstavaju među odlike.

Analiza deset filmova o superherojima, snimljenih 2015. i 2016. godine, pokazala je da su protagonisti ili "dobri momci" u proseku imali 23 nasilna čina u jednom filmskom satu, a antagonisti ili "loši momci" 18.

Iznenađujuće, protagonisti su počinili i više ubistava.

Superheroji su pet puta češće bili upleteni u nasilje od superheroina.

"Deca i adolescenti superheroje vide kao dobre momke i na njih bi moglo uticati to što ih se u filmovima prikazuju kao osobe sklone rizičnom ponašanju i nasilju", kaže Robert Olumpija, profesor pedijatrije na medicinskom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji i vodeći autor studije objavljene na konferenciji Američkog saveza pedijatara.

Ali, to ne znači da superheroje ne treba gledati, rekao je naučnik John Miler koji je sarađivao na studiji. Ključ je, kaže, u razgovoru o posledicama nasilja.

On preporučuje da porodice zajedno gledaju film i potom razgovaraju o nasilju. To će deci pomoći da razviju kritičko mišljenje o onome što gledaju i usklade to s porodičnim vrednostima.

Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Marko

Od kad se pedijatri bave psihologijom?

0 0

N

Eno, sinoc je na studentskoj zurci u Kaliforniji lik poceo da puca u ljude i ubio 13. Sigurno se sprema za nove Avengers-e.

4 0

NikolaM

Generalizacija...mali broj uzoraka I usko sagledavanje. Ovo kao da je AI dosao do "naucnog zakljucka"

5 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo