SPC: Ne dovoditi u pitanje pun suverenitet Srbije na KiM

SPC: Ne dovoditi u pitanje pun suverenitet Srbije na KiM Izvor: N1

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) ocenio je da Kosovo i Metohija "nikada nije bilo, niti može biti samo političko pitanje za čije rešavanje monopol imaju isključivo državni organi" i dodao da "ni po koju cenu ne sme da se dovede pod znak pitanja pun suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji".

U saopštenju nakon drugog dana vanrednog jesenjeg zasedanja Sabora SPC se navodi da bi "bilo kakav potpis koji bi omogućio priznanje Kosova, učešće u UN ili odricanje Srbije od njega pod bilo kojom formom, zauvek ukinuo svako istorijsko pravo Srbije na ovim temeljnim prostorima naše duhovnosti i državnosti".

"Posebno zabrinjava što se pod vidom navodnog 'razgraničenja između Srba i Albanaca' nameće mogućnost odvajanja ako ne celog, onda najvećeg i najvažnijeg dela Kosova i Metohije iz sastava Srbije i njegovo priznanje kao dela bilo nezavisnog Kosova ili čak takozvane Velike Albanije. Posledice ovakve odluke bile bi tragične za opstanak našeg naroda i naši svetinja", stoji u saopštenju objavljenom na sajtu SPC. 

Sabor SPC je izrazio "posebnu zabrinutost" što Crkva od 2007. godine "nikada nije bila zvanično pozvana da iznese svoje sugestije povodom zaštite naših svetinja, sveštenstva, monaštva i vernog naroda".

"Apelujemo da državne predstavnike Srbije da umesto na traženju što bržeg sporazuma sa Prištinom, više pažnje posvete izgradnji jedne državne i nacionalne platforme u čijoj bi pripremi učestvovali relevantni činioci našeg društva. Na taj način bi se očuvali osnovni interesi našeg naroda i povratilo bi se poverenje svih ključnih društvenih faktora u zemlji", piše u saopštenju.

Komentara 29

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

AUTONOMIJA za ZSO

Захваљујемо се на подршкама државе, СПЦ, свих странака и појединаца, али за нас Србе на КиМ је најважније да ЗСО добије статус територијалне и културне АУТОНОМИЈЕ, са великим овлашћењима у заштити српских светиња и народа, све уз гаранције ЕУ и НАТО.

1 9

Dr

U dzipove pa dole kad ste takvi junaci. Prilikom prelaska granice trazice vam potvrdu o placenom porezu

13 5

ИНТЕРЕС НАРОДА

Суштина је да се заштити српски народ и светиње на КиМ (уз гаранције ЕУ и НАТО), а формално-правни статус територије Косова је у другом плану ! Такође се мора водити рачуна и о правима Срба у ЦГ, Македонији, Федерацији БиХ, Хрватској,...

2 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo