Žene u sedmoj deceniji se više kreću od muškaraca

Žene u sedmoj deceniji se više kreću od muškaraca Izvor: Ilustracija, Pixabay

Rezultati istraživanja u Finskoj su pokazali da se žene u 60-tim godinama više kreću od muškaraca istog životnog doba.

Prema nedavno objavljenoj studiji Univerziteta Turku u Finskoj, žene u 60-tim godinama više se kreću od svojih vršnjaka kada su u pitanju fizičke aktivnosti na poslu, a i u slobodno vreme.

"Rodne razlike tokom radnog dana delimično se mogu objasniti različitim obrascima posla. Žene iz ove generacije takođe imaju tendenciju da rade više kućnog posla nego muškarci, a uređaji za merenje, koje su nosili na zglobu tokom istraživanja, registrovali su sve ove aktivnosti", rekla je Ana Pulaka, istraživač sa Univerziteta Turku i glavna autorka istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da su žene, koje su učestvovale u studiji, bile jednako aktivne u svom slobodnom vremenu kao i na radnom mestu, dok su muškarci bili fizički aktivniji nakon radnog vremena.

Finski istraživači su ipak bili iznenađeni kada su otkrili da između profesija nije postojala razlika kada su u pitanju oblici fizičke aktivnosti koje ljudi tog životnog doba praktikuju u slobodno vreme.

Rezultati su takođe pokazali da su zaposleni bolje plaćenih profesija više fizički aktivni u slobodno vreme.

Studija je pokazala da je većina fizičkih aktivnosti tokom dana kod starijih zaposlenih povezana s odlaskom na posao i povratkom kući kao i različitim aktivnostima na radnom mestu.

"Važno je ohrabriti zaposlene da više pečače do posla nego što to sada rade. Zaposlene koji većinu dana sede, a posebno muškarce, trebalo bi hrabriti kako bi povećali svoj nivo aktivnosti tokom radnog vremena, na primer, koristeći stepenice umesto lifta i koristeći pauze kako bi se više kretali", rekla je Sari Stenholm, vođa istraživanja.

Studija je zasnovana na podacima 878 starijih opštinskih službenika u Finskoj, a objavljena je u naučnom časopisu "Occupational & Environmental Medicine Journal".

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Balboa

Budalastina..

0 0

E, Pa

Ja u sedmoj deceniji sa 18 mesečnom unukom prepešačim po par kilometara, a kad je ne čuvam pružim korak i brzim hodom pređem 7 km, naravno uz sve ostale obaveze.

12 0

Tekonakousput

Moji roditelji: majka ide po tri puta u prodavnicu po jedan artikal, da bi vise setala I lakse nosila, sprema po kuci, pricuva unuke; otac ustane.sve na.gotovs dorucak, cita novine I resava ukrstene reci I jos spava preko dana

11 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo