Tači: Dijalog sa đavolom pre nego s Vučićem, teški sastanci

Tači: Dijalog sa đavolom pre nego s Vučićem, teški sastanci Izvor: REUTERS/Denis Balibouse

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je, pred sutrašnji nastavak dijaloga sa Srbijom, kako bi radije vodio dijalog "sa đavolom nego sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem".

U intervjuu za prištinsku agenciju Kosovapres, Tači je ocenio teškim sastanke koje ima sa predsednikom Srbije u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Očekujem da budu teški razgovori jer je moj srpski kolega težak sagovornik i istovremeno opterećen. Mogu da kažem da bi mnogo radije seo za sto s jednim đavolom da razgovaram nego li s Aleksandrom Vučićem, jer on svim svojim potencijalom, svim arsenalom Srbije radi na rasturanju Kosova kao države. Naravno ja ću to izdržati, ali to nije dovoljno u suočavanju sa Srbijom", kazao je Tači.

On je istakao da je značajno da ceo politički spektar Kosova bude uključen u taj proces, da se što pre izradi platforma Skupštine Kosova, da se formira zajednička ekipa i da svi budu zajedno za stolom i da se dobije taj proces.

Tači smatra da proces treba okončati opštim sporazumom.

To "podrazumeva međusobno priznanje, da je to pravno obavezujući sporazum na međunarodnoj ravni. Nadam se da će se ovaj proces okončati sporazumom koji definitivno podrazumeva međusobno priznanje i mogućnost članstva Kosova u UN, otvoriti mogućnost priznanja Kosova od strane pet država članica EU i otvaranje sigurne perspektive i za Kosovo i za Srbiju", rekao je predsednik Kosova.

Tači je pozvao predstavnike stranaka na Kosovu da pokažu veću državničku svest za donošenje što brže odluke o političkom predstavljanju u dijalogu, na što široj političkoj osnovi. Istakao je da EU i SAD daju podršku tom procesu.

"Očekujem dinamizaciju finalnog procesa, ali naravno finalizaciju će zaokružiti ceo politički spektar i sve institucije Kosova", kazao je on.

Tači je procenio da će sastanak u Parizu biti dodatna mogućnost da se izrazi neophodnost za postizanje mirovnog sporazuma Kosova i Srbije.

On nije želeo da komentariše odluku Vlade Kosova o uvodjenju takse od 10 odsto za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine i istakao da svaka institucija samostalno donosi odluke i snosi odgovornost za njih.

Komentara 28

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Miloš

Zmija i Đavo, kako to lepo zvuči.

2 0

Dr

Nemoj samo da mi se od tolkog tereta iskilAVite

8 0

AV

Isti ste

11 122

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo