Protest protiv MHE, meštani Rakite vratili reku u korito

Posle jučerašnjeg sukoba meštana sela Rakita i privatnog obezbeđenja investitora na izgradnji mini hidrocentrale, u selu je danas mirno, ali uz povećano policijsko obezbeđenje. U pomoć meštanima koji najavljuju stalne straže pored gradilišta, došli su i brojni aktivisti, sa kojima su vratili izmeštenu reku u njeno staro korito.

Izvor: N1

Na ulazu u selo Rakita poruka dobrodošlice odnosi se, kažu, na sve. Osim na investitora. Od njega selo brane...

"Borimo se, ne damo se, nema da pređu", kaže jedna meštanka.

Poruka investitoru odnosi se na reku, a dolazi i od ostalih meštana.

"Oteto, prokleto", skandiraju meštani.

Okupljaju se oko gradilišta na zvuk zvona. Nekada je zvonilo za praznike, sada zvoni za uzbunu. Poslednjih dana, zvoni često.

U Rakiti se poslednjih dana piše triler scenario, sukobi sa privatnim obezbeđenjem, brojne policijske snage, gerilske akcije, čak i - bomba.

Bomba je pronađena kod kuće u kojoj su smešteni izvođači radova. U toku je istraga, u toku su i međusobne optužbe ko je postavio. Sve vreme, u toku su i pokušaji meštana da spreče nastavak radova, zbog čega je juče došlo do sukoba sa privatnim obezbeđenjem.

"Agresivni su, napali su mi braću", kaže jedna meštanka.

U mesnoj zajednici skup kome je prethodila akcija vraćanja reke u korito.

"Oni su je preusmeravali, guraju je levo desno, imaju pare, imaju vlast, imaju podršku, udaraju na ovaj narod, ali to ne može da traje večito", kaže meštanin.

Posle jučerašnjeg sukoba sa obezbeđenjem meštanima je danas stigla podrška iz drugih gradova.

"Juče je bio Dan D, pa smo se danas spremili, ljudi širom Srbije su došli da pomognu meštanima, ovom selu, danas se Srbija brani u Rakiti", kaže jedna žena.

"Uništavanjem vodotoka se uništavaju sva izvorišta, za pet, deset godina će nestati izvorišta vode", ovo nisu reči ekologa, već policajca.

U Rakitu, međutim, nije došao službeno, već kao podrška onima koji protestuju. Službeno je u selo stiglo mnogo više njih. Više nego ikad, kažu meštani.

"Nikad nije bilo kod nas, mi smo miran narod, dok nisu došli, nije se to dešavalo, kad su došli, sve se najgore izdešavalo", kaže meštanin.

Zato bi, kažu, da se radovi zaustave, a investitoru da požele srećan put.

Reka po planu ide u cevi. Međutim, meštani kažu - očigledno je da vode nema dovoljno. Ni za cev, a tek nema za biološki minimum.

Tagovi: rakita , reka , investitor

Komentara 29

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ratnik

BRAVO ZA MESTANE RAKITE! IMA NAS! Podrska iz Beograda

38 1

Zoran S

NE za MHE

48 4

Georgije

Nisu rekli ključnu stvar:Mi stvarno volimo Vučića i uvek glasamo za njega.On je mnogo dobar samo tamo neki oko njega ništa ne valjaju.

58 20

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo