"Anadolski lav" - koja je tajna njegovog rasta i snage

Gorostasni turski pas aksarajski malaklisi, poznat i kao turski mastif, osvaja srca ljubitelja snažnih pasa čuvara širom sveta, prenosi Anadolija.

Reč je o autohtonoj vrsti psa čuvara i ovčarskog psa koji teži i do 65 kilograma i veći je i od poznatijeg kangalskog psa iz Anadolije.

U Aksaraju trenutno postoji sedam modernih farmi na kojima se uzgajaju turski mastifi i odakle se prodaju kupcima iz celog sveta.

Brigu o vrsti vodi Udruženje za zaštitu aksarajskog malaklisija (AKMID), a kupci upravo od tog udruženja dobijaju sve informacije o mladunčetu koje žele da kupe.

Godišnje se iz Turske izveze u proseku stotinu mladunčadi. Nemačka, Velika Britanija, Holandija, Bugarska, Rumunija, Rusija, Kina, Brazil, Argentina su neke od zemalja iz kojih najčešće dolaze upiti za ovu vrstu psa, a u poslednjem periodu desetine ih je otišlo i put više afričkih zemalja.

Predsednik AKMID-a Muamer Tipirdamaz za Anadoliju je rekao da se turski mastif najčešće koristi kao pas čuvar ili kao ovčarski pas.

"Sarađujemo s uzgajivačima i najbolju mladunčad izvozimo kako bismo proslavili ovu vrstu koja to svakako zaslužuje. I dalje radimo na zaštiti vrste i njenoj promociji u celom svetu", kazao je Tipirdamaz.

On je kazao da uzgoj čistokrvnih mastifa zahteva mnogo rada, ulaganja i odricanja.

"Dva meseca od rođenja hrane se isključivo dojenjem, a onda počinje zahtevna faza hranjenja mesom i drugim dodacima. Tajna njihovog rasta je smesa koja se dobija mešanjem ječmenog brašna, jaja, mleka i vode. Time se hrane celi životni vek i to im daje veliku snagu i izdržljivost", kazao je Tipirdamaz.

Turski mastif je najveći i najsuperiorniji u porodici ovčarskih pasa iz Anadolije, a opisuje se kao stabilan, hrabar, samostalan, radišan, prilagodljiv i aktivan pas. Neretko se naziva i "anadolskim lavom".

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Poljak

Kacamak je divna hrana.

4 0

Kostica

Slažem se, ali ovde je reč o ječmenom brašnu.

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo