London demantuje navode o postizanju dogovora s EU

London demantuje navode o postizanju dogovora s EU Izvor: Reuters/Simon Dawson

Kabinet britanske premijerke Tereze Mej odbacio je kao spekulacije medijske navode da su Velika Britanija i EU blizu postizanja dogovora o razlazu pošto je postignut kompromis o spornom pitanju irske granice posle Bregzita.

Britanska vlada je navela da su "pregovori u toku" i da izveštaj Sandej tajmsa da je postignut dogovor o budućem carinskom režimu na granici Irske i Severne Irske predstavlja "spekulaciju", prenosi AP.

Sandej tajms je objavio da su London i Brisel postigli dogovor da Velika Britanija privremeno ostane u carinskoj uniji sa EU posle Bregzita, čime bi bila izbegnuta tvrda granica sa Irskom. Pozivajući se na izvore bliske pregovaračima, list je naveo da je Mej dobila ustupke od EU i da je Brisel pristao da u sporazumu o budućim odnosima stoji da će u carinskoj uniji ostati cela teritorija Velike Britanije. Prema pisanju lista, EU je navodno prihvatila proveru robe u fabrikama ili prodavnicima, a ne na granici.

Velika Britanija treba da izađe iz EU 29. marta 2019. godine, ali zbog neslaganja oko pitanja irske granice London i Brisel još nisu postigli dogovor o uslovima razlaza.

Britanski i evropski zvaničnici izjavljivali su prethodnih dana da je postizanje dogovora blizu i da bi on mogao da bude potvrđen tokom novembra.

Zamenik britanske premijerke Dejvid Lidington rekao je u petak da su pregovarači "veoma blizu" postizanju sporazuma, a zamenik irskog premijera Sajmon Kovenej kazao je da "misli da je moguće da dogovor bude postignut u novembru".

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sila

UK je 5.ekonomska sila sveta, imaju samostalnu elitnu valutu, nuklearno oružje i stalno članstvo (veto) u SB UN-a. Pored toga, imaju najviše vojnih baza van svojih granica posle USA. Moćiće oni i bez EU da zadrže status svetske sile, dokle god se drže u čvrstom savezu sa najjačim (USA).

3 1

Istina

Britaniju bi odmah izbacio iz EU

7 5

BB

Od maja plaćam čudne dažbine na robu s ostrva iako je granica daleko. Iako roba nije Bowers & Wilkins

3 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo