Putin odlikovao Miloša Bikovića Medaljom Puškina

Putin odlikovao Miloša Bikovića Medaljom Puškina Izvor: Fonet

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je srpskom glumcu Milošu Bikoviću rusku državnu nagradu Medalju Puškina.

Nagrada je uručena na svečanom prijemu, organizovanom povodom Dana narodnog jedinstva, u Velikom kremaljskom dvorcu, gde se Biković na ruskom jeziku zahvalio predsedniku Ruske Federacije i čestitao Dan narodnog jedinstva.

Putin je u svom obraćanju istakao da za Rusiju visoki ideali patriotizma imaju posebnu vrednost i da je na njima zasnovana nepobediva snaga ruskog naroda, koja je više puta iznenađivala i oduševljavala svet, prenosi "Sputnjik".

"Osećaj patriotizma je važan deo opštenacionalne kulture, srž našeg genetskog sećanja", rekao je Putin i dodao da Dan narodnog jedinstva istorijski, moralni i duhovni značaj, označava vernost otadžbini, spremnost na zaštitu, na rad na njenom prosperitetu.

Sa prostora Balkana ove godine je Ordenom prijateljstva odlikovan je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Putin na ovaj praznik tradicionalno uručuje priznanja za doprinos u jačanju jedinstva ruske nacije, a nagrade dobijaju i strani državljani za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i međusobnog razumevanja među narodima, očuvanju i promociji ruskog jezika u inostranstvu.

Medalja Puškina ustanovljena je 1999. godine i dodeljuje se za zasluge u oblasti kulture, prosvetiteljstva, književnosti i umetnosti, za veliku ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa, za zbližavanje kultura i nacija.

Miloš Biković Izvor: Russia Today Screenshot

Na ovogodišnjoj svečanosti dodeljeno je ukupno 11 nagrada, pet Ordena prijateljstva i šest Medalja Puškina.

Dan narodnog jedinstva obeležava se 4. novembra od 2005. godine. Ovaj datum praznuje se kao pomen na događaje iz 1612. godine, kada su ustanici predvođeni Kuzmom Minjinom i Dmitrijem Požarskim oslobodili Moskvu od poljskih osvajača. Istorijski ovaj praznik je povezan sa krajem smutnih vremena u Rusiji u 17. veku.

Komentara 59

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ime Moje

Će mu gu otme Vučić.

14 0

Ono

A AV nevera...kako Tirketu a meni Moša...

13 0

Apis

Moša,Tirke i ja

3 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo