Depresija najskuplja bolest, nametnuto da moramo biti srećni

Depresija najskuplja bolest, nametnuto da moramo biti srećni Izvor: N1

Marko Braković, psihoterapeut, rekao je u Danu uživo da živimo "u teroru sreće i teroru tržišta" i da je nametnuto ljudima da moraju da budu srećni i zadovoljni, a to povećava opasnost od depresije.

"Ja i moja depresija" naziv je priručnika sa savetima najeminentijih stručnjaka iz te oblasti, koji su predstavili glavna urednica Blic žene Jelena Isailović, i Marko Braković, psihoterapeut.

Predstavljajući ovaj priručnik, Braković je rekao da u Srbiji ima skoro pola miliona registrovanih obolelih od depresije, ali da veruje da ih ima mnogo više.

"Moja pretpostavka je da je ta brojka bar dvostruko veća, ako se uzmu u obzir oni koji se nisu prijavili, plus dodati sekundarnu depresiju, gde se ako dugotrajno osoba nerazreši problem može razviti patološko tugovanje - mislim da ih je preko milion sigurno", dodao je.

"Živimo u teroru sreće i teroru tržišta, i u toj situaciji veliki je prag da čovek bude srećan, i taj prag se stalno odmiče i podiže da bi se postigli uspeh i sreća u životu, a oni nisu toliko bitna stvar, ali zbog tržišnog načina razmišljanja, potrošnje, i društvenih mreža takođe, nametnuto je ljudima da moraju da budu srećni i zadovoljni", upozorio je Braković.

Istraživanja su pokazala, dodaje, da to povećava prostor da neko postane depresivan i otežava ljudima da ne mogu da budu srećni jer ne mogu to dosegnuti.

Depresija će uskoro biti u vrhu svih bolesti, i to je najskuplja bolest jer lečenje dugo traje, može biti hronična, traži puno naprezanja.

"Patnja i tuga su normalni, to je zdravo, ali patološko tugovanje - to su znaci depresije. Ona je možda jedna od najmasovnijih bolesti današnjice", rekao je.

Izvor: N1

Tagovi: depresija

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zdrav zivot

Sto dalje od TV i sto vise u prirodi. Sto manje glupaka u okruzenju i sto vise veselog sveta. Sto manje krpica, sto veca stednja za buducnost. Sto manje politike, sto vise lepote.

78 4

gaga

Ima ih vise ali se plase da odu na lecenje zbog psihijatrijske dijagnoze. Nazalost kod nas su F dijagnoze licna sramota. A bolest je bolest i ti je ne biras ...

56 0

Gradjanin F dijagnoza

Nazalost, kod nas su F dijagnoze i predmet policijskih podataka o gradjanima, koje im medicinske ustanove sistematski i protivzakonito dostavljaju. Mogu samo da strepim kome ce sve ti podaci biti dostupni, prema nacrtu novog zakona o zastiti podataka o gradjanima i na koje nacine ce se zloupotrebljavati.

15 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo