Šta Kašogijev “dvojnik” na dan ubistva radi po Istanbulu?

Nakon što je Saudijska Arabija danima tvrdila da novinar Džamal Kašogi nije likvidiran, pa da je poginuo u tuči u ambasadi, saudijski zvaničnici sada priznaju da je novinar ubijen, ali da je reč o "ogromnoj grešci". I dok se otkrivaju novi bizarni detalji o još nerazjašnjenom ubistvu, ceo slučaj sve više i više liči na holivudski triler.

Izvor: N1/CNN/Agencije

Na ekskluzivnim snimcima do kojih je došao CNN, vidi se čovek koji bi na prvi pogled mogao biti Džamal Kašogi. Na snimcima se može videti Kašogi neposredno pre ulaska u saudijski konzulat, a nešto kasnije i kako iz konzulata izlazi čovek koji ima istu odeću, iste naočare i bradu, sličnih je godina i konstitucije.

Visoki turski zvaničnik rekao je za CNN da je dvojnik jedan od petnaestorice saudijskih operativaca poslatih da ubiju novinara, i onda sve zataškaju. Njegovo ime je Mustafa al-Medani.

Nadzorne kamere uhvatile su njegov dolazak u konzulat u majici i farmericama, dva sata pre nego što je Kašogi stigao. Novinar je ubijen unutra malo kasnije.

Dok je Kašogijeva verenica čekala ispred konzulata, Medani je izašao kroz zadnji izlaz i to, kako se čini, u pravoj odeći ubijenog novinara.

Turski istražitelji smatraju da je namera bila da se prikaže kako je Kašogi iz ambasade izašao nepovređen. Očigledan dvojnik i njegov saradnik, potom su uzeli taksi za džamiju Sultanahmet, jednu od najpoznatijih istanbulskih turističkih atrakcija. Ljudi odlaze prema toalet, saučesnik nosi plastičnu vreću. Pri izlasku, Al-Medani ponovo nosi svoju odeću.

Zvanične informacije do kojih su došli turski istražitelji biće objavljene u utorak.

“Suočeni smo sa nečim što je bilo monstruozno planirano i kasnije očajnički zataškavano”, ističe portparol vladajuće AKP u Turskoj, Omer Čelik. “Kada pogledamo sa ove tačke - bilo je to veoma komplikovano ubistvo.”

U međuvremenu, saudijski šef diplomatije Adel al-Džubeir za Foks njuz je izjavio da je ubistvo Kašogija bila greška, i da nije izvršeno po nalogu moćnog saudijskog princa Mohameda bin Salmana.

“Mi nismo autoritarna država nego monarhija. Imamo balans vlasti, imamo sistem. Osobe koje su ovo uradile uradile su to po sopstvenom nahođenju. To je bila ogromna greška. To je neprihvatljivo za našu vladu. Prevrnućemo svaki kamen kako bismo našli počinioce”, poručio je on.

I dok oštre reči i zahtevi da se slučaj što pre rasvetli stižu i iz Evrope i od američkih zvaničnika iz redova obe partije, administracija predsednika Donalda Trampa ostaje uzdržana u komentarisanju ubistva za koji se sumnjiči vlada saveznice bogate gasom i naftom.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zlopamtilo

Najtužnije od svega je da je Tramp izjavio da ne obustavlja trgovinu sa Saudijskom Arabijom koj je poručila oružje u vrednosti od stotinak milijardi dolara , u obzir dolaze eventualno sankcije .Sankcije na šta !?Ovo je samo poslednji u nizu dokaza da je svet otišao , dakle ne da ide nego je otišao dođavola.

29 0

Sany

Saudijska Arabija-cvet demokratije!

30 0

Brus Li

„Osobe koje su ovo uradile uradile su to po sopstvenom nahođenju." - o brate, da li je ovo moguće da je neko izjavio i očekivao da bilo ko u to poveruje? Petnaest lkudi se samoorganizovalo u dva privatna aviona i došla u Istambul da likvidiraju čoveka „ po sopstvenom nahođenju".

92 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo