Ženama za jednakost u poslovnim pregovorima treba 15 godina

Koliko se žena u Srbiji odlučuje da pokrene sopstveni posao, kakva im je pomoć na raspolaganju? Zašto je ženama potrebno 15 godina da budu jednako prihvaćene u biznisu kao muškarci?

Izvor: N1

O tim temama za InfoBiz govorila je Sanja Popović Pantić iz Udruženja poslovnih žena koje obeležava 20 godina poslovanja.

Ne menja se ušešće žena u srpskom preduzetništvu. Njima pripada 30 odsto malih i srednjih preduzeća, kaže gošća N1. Promenilo se to što žene više nisu vlasnice malih zanatskih radnji nego rukovode većim firmama. I dalje zene u biznisu muče isti problemi, kaže.

Na početku poslovanja obično im je problem što nemaju imovinu na svoje ime koja bi poslužila kao kolateral za kredite kod banaka, a u kasnijoj fazi problem je polna diskriminacija. Naime, prema rečima Sanje Popovic Pantić, potrebno je 15 godina da žena bude prihvaćena kao jednaka sa muškarcima u poslovnim pregovorima. Kada se razgovara o visokim iznosima i poslovnim ugovorima postoji nelagoda i doza nepoverenja, ako je sa druge strane žena, a posebno ako je reč o mladim ženama, dodaje.

Poslovne žene sada su dobile institucionalnu pomoć i bespovratna sredstav od države, a u saradnji sa ambasadom Holandije Udruženje poslovnih žena planira da podstakne velike kompanije da angažuju firme koje vode žene, za dobavljače.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jagoda

Ima pomaka ka ravnopravnosti, ali zene su i dalje na nizem rangu nego muskarci. Potrebno je i vise od 15 godina da se promeni shvatanje i obicaji naseg naroda, koji su nam usadjeni od davnina. Ako zelimo u Evropu, prvi mi sami moramo da se promenimo u nasim shvatanjima i ubedjenjima.

11 124

Lana

Zajedničkim snagama se možemo izboriti za sva naša prava.Daleko je poznato da su žene, brze, spremne odgovorne i pune energije. Mislim da je pun pogodak pružiti im mogućnost da rade, da razvijaju preduzeća.

93 5

Tanja

Upravo je tako.

7 339

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo