Srbija uvela sistem instant plaćanja u bankama

Srbija uvela sistem instant plaćanja u bankama Izvor: N1

U Srbiji je od danas aktiviran "sistem instant plaćanja" u bankama, koji omogućava skoro trenutni prenos novčanih sredstava 24 sata dnevno, svakog dana u nedelji, kroz "m-banking", "e-banking" ili na šalterima.

"Večernje novosti" prenose da to znači da su banke dužne da omoguće "najmanje jedan kanal" za izvršavanje instant transfera odobrenja, a da će od 1. aprila morati da omoguće instant plaćanja na "svim kanalima transakcija".  

Iz Narodne banke Srbije navode da će četiri od ukupno 28 banaka u Srbiji tu uslugu korisnicima omogućiti naknadno.  

Banka Inteza, Erste, Vojvođanska i Pireus će se sistemu priključiti najkasnije do 1. aprila 2019. godine, jer su još ranije planirale zamenu centralnog bankarskog sistema ili statusnu reorganizacija, te im je podzakonskim aktom omogućeno naknadno priključenje.  

"Večernje novosti" navode da je testiranje novog sistema počelo u junu i da nije bilo većih problema u njegovoj dosadašnjoj prijmeni.  

Instant plaćanje će moći da se obavi i putem posebnih aplikacija na mobilnim telefonima upotrebom QR koda, kao i nova usluga koja će omogućiti prenos sredstava čak i ako se ne zna broj tekućeg računa nekog pojedinca, kada je dovoljno samo poznavanje broja njegovog mobilnog telefona.  

Tagovi: banke , plaćanje

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milan

Meni danas jedna poslovna banka ponudila ovu uslugu. 1,2 %vrednosti naloga za prenos

17 4

milojko

Ni reči o tome hoće li država isplaćivati plate i penzije bez preskakanja vikenda. Ali ne...njihove službe su svete krave. Glasaju.

38 2

Rio Mare

Odlična vest

17 11

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo