Najveći brod britanske ratne mornarice u poseti Njujorku

Najveći brod britanske ratne mornarice u poseti Njujorku Izvor: LPhot Kyle Heller/MOD/Handout via REUTERS

Najveći brod ikada izgrađen za Kraljevsku ratnu mornaricu Velike Britanije, dug 284 metra, nalazi se u jednonedeljnoj poseti Njujorku.

Nosač aviona "Kraljica Elizabeta", koji može da ponese do 60 letelica, uplovio je u njujoršku luku u petak s oko 1.500 mornara, prenosi AP.

Komandant broda, kapetan Džeri Kid ocenio je da ta poseta "veoma simbolično" govori o "prisnom odnosu" britanske i američke ratne mornarice.

Brod je usidren tako da se s njega pruža pogled na Kip slobode, a mogu da ga vide putnici trajekta od Menhetna do Stejten Ajlenda.

Ministar odbrane Velike Britanije Gavin Vilijamson dočekao je "Kraljicu Elizabetu" u Njujorku.

"Brod 'Kraljica Elizabeta' simbol je naše posvećenosti našoj bezbednosti i bezbednosti naših saveznika. Njen ulazak u njujoršku luku pokazuje da su naše oružane snage spremne da stoje uz naše saveznike", naveo je Vilijamson na Tviteru.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pera

Jel' to beše onaj brod sa ne apdejtovanim windows XP-om.Žalili se, padao mu sistem često, imao loše drajvere.

13 2

BIKan

Nimitz class Americki nosaci su 50m duzi i imaju 2-3x vise mornara...samo jedna grupa sto prati nosaca iz te klase je dovoljno da dominira u sukobu sa 90% drzava na svetu.

12 8

Haha

Vaš komentar me podsjeti na scenu iz filma "3 karte za holivud", kada prolaznik nabraja Nikoli razloge američke nadmoći.

8 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo