Poverljivi podaci sve češće na naslovnicama tabloida

Informacije sa saslušanja bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je dao iskaz SBPOK-u povodom smrti gardista u kasarni na Topčideru, pojavile su se u jednom tabloidu. I to nije prvi put. Poverenik za informacije od javnog značaja smatra da je u pitanju pojava koju je lako razotkriti, ali da će teško biti iskorenjena.

Izvor: N1

Da li je krivično delo postalo medijski manir u Srbiji? Poverljiv iskaz koji je bivši predsednik Boris Tadić u svojstvu građana dao Službi za borbu protiv organizovanog kriminala, završio je na trafikama.

"Vučićev Srpski telegraf objavio je delove službenog zapisnika iz SBPOK-a i tužilaštva, čime je prekršen član 146. Krivičnog zakonika, koji se odnosi na zaštitu podataka o ličnosti. Podneću krivičnu prijavu protiv nadležnih ovlašćenih lica, kao i prijavu povereniku za informacije", kaže Tadić.

Telegraf nije jedini tabloid koji je raspolagao poverljivim informacijama. Iako ni sam Tadić, tvrdi, nije bio obavešten o razlozima saslušanja, jeste novinar Kurira, koji ga je pozvao čim je zatvorio vrata SBPOK-a. Poverenik smatra da je ključno prepoznavanje veze novinara i institucija odakle cure informacije.

"Neće biti da to kulja. Prilično je to usmereno. Lako je markirati da, dok je nekim novinarima praktično nedostupno bilo šta, pa moraju da se žale povereniku, pa ni nakon intervencije poverenika u nizu slučajeva ne dobiju te informacije, neki i dobijaju lako i gotovo fantastičnom brzinom", objašnjava Šabić.

Iako je u pitanju ozbiljno krivično delo, institucije koje tabloidima došapnu poverljive podatke uglavnom prolaze nekažnjeno. Na primer, zdravstveni podaci nekadašnjeg direktora Kurira, kojima je u vreme sukoba ove dve medijske kuće mahao urednik Informera, traženi su sa službenog mejla lično ministra zdravlja. Postupak protiv Zlatibora Lončara je zastareo.

"To se dešava godinama, a reakcije nema. Poverenik je u više slučajeva podnosio krivične prijave, iako bi nadležni morali da reaguju i bez te krivične prijave, čak i tada se to radi indolentno, u stvari, gotovo izvestan efekat je nastupanje zastarelosti. Ne možemo tako stići nigde", dodaje Poverenik.

Ključna stvar, ocenjuju stručnjaci je politički uticaj. Informacije koje cure iz istraga gotovo nikad nisu podaci koji su kompromitujući za pojedince na vlasti.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Suvise ozbiljno

@crni domino - Ovo je suvise ozbiljno da bi se sada likovalo. Svaki gradjanin moze pre ili kasnije da se nadje u takvoj situaciji. Na zalost, izgleda da nema mnogo zainteresovanih za ovu temu - sudim po broju komentara koji su objavljeni. Ne pise nam se dobro.

24 0

Dinki-Di

Nova vrsta totalitarnog rezima-demokratije,a najbolje je da Brisel podrzava Vucica sve dok radi sta mu se kaze!

26 0

neko ko pamti

Tadić nije ni bio u prilici da ih,lustrira zato je bio,,zaslužan jedanosobiti,preeambulentni,legalista dr Koštunica da se ,,ne bi desila,,pregaganja u naciji posle izbora za predsednika,pa je,,zbog,mira,u ,,kući,,odustao da se kazne i svi ,podupirači,,,trojke,,srs,jul i sps,,,,oproštaj,, sps,je zato na njegovoj duši ,to je neporecivo ali i sablasno,,koferče i savest i tolerancija,, sloboleonovog ,,vizionarstva je,,,in,,,,srećom,po sve,mrsom.de Srbije,,spontano,, i nauvek raseljene,kao najstručnije dijaspore sveta .U zamenu imamo,doškolovavanje,, jevanđelista i ,,saborce,,jevanđeliste još od,,ničim izazvanog rata,,otežale,,od,,zasluga,,al i dal.je,,gladne,, meija ustava fotelja,,radnih,mesta i svega što se može,preambulirati,u,, džepove,,crnilom na,,ugovorima,,.

21 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo