Mandić Rigonat: Mediji nisu otvoreni, opozicija nevidljiva

Mandić Rigonat: Mediji nisu otvoreni, opozicija nevidljiva Izvor: N1

Naša opoziciona scena je nevidljiva, smatra rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, a književnica Mirjana Đurević posmatra je drugačije i poredi sa snom koji se uvek iznova ponavlja.

"Od svih poremećaja snova, najgori je onaj u kojem se  stalno sanja isti san - makar taj san bio da miriše cveće i da pevaju ptice", rekla je Đurđević za serijal Kvaka 23 agencije FoNet.

"Prva dva puta to može da bude interesantno, a posle toga to postaje noćna mora", objasnila je ona i naglasila da to nikada nije doživela u krevetu, dok joj se na našoj političkoj sceni čini da to doživljava već 27. put, što postaje strašno iritirajuće. 

S druge strane, Mandić-Rigonat napominje da mediji nisu dovoljno otvoreni da bismo mogli da čujemo opozicione glasove, zbog čega priču o opoziciji dobijamo kroz prepričavanje i propagandu vladinih medija. 

"Svako opozicono činjenje koje je nevidljivo ili je vidljivo samo na društvenim mrežama, stvara utisak beznačajnosti i nepostojanja te opozicije", ocenila je rediteljka.

Prema noj, Aleksandar Vučić diktira teme, dok reakcija opozicije nije kreativna, nego reaktivna.

"Oni ne nameću teme, ne nameću moguća rešenja, već samo reaguju. A ova vlast svakog dana daje po nekoliko tema, na koje oni mogu da se uhvate kao ribe na crve", smatra Tatjana Mandić Rigonat. 

Ona smatra da je danas najveća i prava opozicija građanin, koji nema nema zaleđinu u stranci, a ima građansku svest i građansku hrabrost da progovori "uprkos strahu".

Istovremeno s nešto upadljivijim znacima opozicionog života, skupštinski dani teku uobičajeno - parlamentarne rasprave i dalje se blokiraju, svaka incijativa poslanika opozicije dočekuje se automatskim bojkotom, a sve su češći, sve agresivniji i bestidniji seksistički napadi na poslanice. Čini se da je ulaskom u skupštinske klupe, svaka od njih, a naročito one koje su elokventnije i borbenije, osuđena da postane meta. 

Đurđević uočava da poličarke nisu izložene nasilju samo u međustranačkoj borbi, već i unutar sopstvenih partija. 

"Starije i drčnije žene postavljaju se na zadatke da pljuju, psuju, vređaju. Ove mlađe, opet, zlostavljaju u zdrav mozak tako što ih postavljaju na mesta koja im ne pripadaju ni obrazovanjem, ni iskustvom, ni pameću u krajnjoj liniji", Đurđević. 

Za razliku od nje, Tanja Mandić Rigonat ističe da na političkoj sceni nema mesta za argumente "vi mene napadate zato što sam žena", već su svi napadi bazirani na različitim političkim stavovima i mišljenjima. 

"U krajnjem ishodu, mene baš briga što je Margaret Tačer bila žena kada je poslala tenkove na rudare. Meni je bitan čin te političke osobe, a ne zaklanjanje iza pola. Za pol ću uvek dati podršku, ali za pogrešnu politiku zbog pola - nikada", rekla je Mandić Rigonat za FoNet.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bekica

Živa istina

20 126

Mima

Opozicija je vrlo vidljiva, ali narod ne zeli da je gleda.

169 27

Ledeno

Ja tvrdim, već zadnjih desetak godina, da Milošević ne bi nikada bio skinut da su, u to vreme 2000 godine, društvene mreže bile razvijene kao danas. Pasivnost glasača Srbije prevazilazi sav moguć stepen mazohizma prema samom sebi i sadizma prema ostalim gradjanima Srbije. 47% ljudi ne izlazi na izbore, 25% je u zoni sumraka partijskog zapošljavanja, Bugarskog voza i kupovine glasa za brašno, ulje, makarone i dve paštete. Ostatak se organizuje po FB, twituje o nepravdi i na društvenim mrežama preti (kome preti?) da će da "pali" iz zemlje.

57 165

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo