Vulin: Igranje vojskom Kosova izaziva ozbiljne probleme

Vulin: Igranje vojskom Kosova izaziva ozbiljne probleme Izvor: N1

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin upozorio je da "igranje" sa takozvanom vojskom Kosova izaziva ozbiljne bezbednosne probleme za čitav region.

Vulin je poručio da je za Srbiju formiranje takve formacije neprihvatljivo. 

"Neosuđenim teroristima dajete teško naoružanje i očekujete da će vladati mir. Posebno je licemerno kada predstavnici velikih sila, koje podržavaju vojsku Kosova, kažu da je to prilika za Srbe da postanu deo multietničkog Kosova, a ne objasne zašto takva prilika nije iskorišćena povratkom Srba na svoju imovinu u Prištini, Đakovici ili bilo kom drugom gradu na Kosmetu", rekao je Vulin za "Politiku".

On je ukazao da samoproglašeno Kosovo ima oko 400 osoba koje su se borile ili bore na strani "Islamske države" u Siriji, te da u odnosu na broj stanovnika, Albanaca sa Kosova ima više nego Iračana ili Libijaca. 

"Na insistiranje međunarodne zajednice na Kosovu je uhapšena teroristička grupa koja je planirala napade na Srbe, a sigurno nije jedina islamistička ćelija koja čeka napad na Srbe. Kadri Veselji je najavio zauzimanje Niša, a Edi Rama, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj stvaranje velike Albanije. I u takvim uslovima počinje stvaranje takozvane vojske Kosova", ukazao je Vulin. 

Upitan da li veruje da će Kfor u slučaju pogoršanja bezbjednosne situacije na Kosovu biti spreman da zaštiti srpsko stanovništvo, Vulin je naglasio da Kfor sa 4.000 dobro obučenih i opremljenih vojnika ima te kapacitete, što mu je i mandat.

"S obzirom na to ili je međunarodna zajednica nemoćna da obezbedi mir i vladavinu prava, ili je takozvana vojska Kosova nepotrebna avantura koja može da ugrozi mir na Kosovu i Metohiji, ali i u regionu, nema trećeg odgovora", rekao je on.

Što prije bude uspostavljeno jasno razgraničenje sa "velikom Albanijom", kaže Vulin, Srbija će pre moći da zaustavi njeno širenje i ojača svoje pozicije.

"Proces rešavanja nacionalnog pitanja Srba započeće kada se budemo razdvojili od Albanaca. Vreme je da Srbija misli samo o sebi i svom narodu", poručio je Vulin.

Prema njegovim rečima, toj ideji se najviše protive zemlje regiona - Crna Gora i Makedonija, koje su priznale Kosovo i optužile Srbiju da je izazvala sve ratove i sukobe, a danas su uplašeni mogućnošću da "velika Albanija" počne da se stvara na njihovim teritorijama".

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Branko Stojanović Selo Šašilovac Šumadinac.

Ti si najveći PROBLEM da generali moraju da ćute dok ti mlatiš praznu slamu.

5 0

Dzergj

Jel to opet ovaj cistac cipela ili betmen u crnom kako vas bre nije vise blam od ovakvih belosvetskih lop... bre aman ljufi imate li bar iole dostojanstva.

7 0

Čika Velja

Oni se ne igraju! Oni vojsku formiraju! Ozbiljno! Mi se igramo! Mi na političko čelo vojske stavljamo čoveka koji nije odslužio vojni rok! To je igra, šala, omalovažavanje...... a, nažalost, naša realnost!

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo