"Srpski zet" Metju Palmer doneo jasnu poruku u Beograd

Treći put u Srbiji, za manje od godinu dana, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer. Srpskim zvaničnicima preneo je poruku da Amerika podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali i da sa Prištinom radi na tranziciji Bezbednosnih snaga - u Vojsku Kosova.

Predsednica Vlade odbacuje kritike o razmeni teritorija i upozorava na najgori scenario koji bi Srbija mogla da dočeka, dok ministar odbrane polaže nadu u međunarodnu zajednicu koja, čini se, popušta pod uticajem SAD.

Izvor: N1

"Gospodin Palmer, ja ne mogu da kažem da je gost u Srbiji, pošto je mnogo vremena proveo u Srbiji, mi ga nazivamo i srpskim zetom", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srpski zet "tazbini" donosi jasnu poruku da je, za srpske vlasti takozvano, Kosovo već deset godina za američku administraciju nezavisna država i da na putu formiranja svoje vojske ima podršku SAD.  

"To je tranzicija kojoj će trebati dosta vremena i mi nameravamo pažljivo da radimo sa našim partnerima u Prištini kako bismo podržali tu tranziciju", rekao je Palmer.

"Kada pitam naše američke partnere - na osnovu čega zasnivate pravnu mogućnost formiranja kosovske vojske, odgovor je uvek da se to zasniva na činjenici da je Kosovo nezavisna i suverena država, te kao nezavisna i suverena država ima pravo formiranja sopstvene vojske u skladu sa sopstvenim Ustavom, što mi naravno negiramo", ističe Vučić.

Odluka o formiranju Vojske Kosova je u suprotnosti sa međunarodnim pravnim aktima, od kumanovskog sporazuma, preko Rezolucije 1244, Briselskog sporazuma do dogovora sa NATO-om, ponavlja Vučić.

Kaže i da mu je preostalo samo da moli svog "zapadnog partnera" da takvu odluku preispita. 

"Jer mi smo suviše mali da bismo zahtevali od jedne super sile kao što je Amerika, naše je da molimo da dobro razumeju da to može da ugrozi mir i stabilnost i da dovede do tragičnih posledica", rekao je Vučić. 

Potezi Prištine nisu dobra poruka za dijalog, poručuje predsednica Vlade sa Bezbednosnog foruma, uverena da je za Srbju, ipak, "zamrznuti konflikt" najgora opcija. 

"Ništa ne bih odbacila kao mogućnost. Kada čujem kritike na predlog razgraničenja pod izgovorom da će to otvoriti Pandorinu kutiju, želim da budem potpuno jasna. Pandorina kutija je otvorena pre deset godina, 2008. godine kada su etnički Albanci, ili deo njih proglasili jednostranu nezavisnost Kosova", izjavila je Brnabić.

I dok premijerka pretresa prošlost, ministar vojni na pitanje da li će Vučić prihvatiti savet da proglasi okupaciju, povodom najavljenog formiranja Vojske Kosova, odgovara da je uveren u najbolju odluku predsednika. I dodaje da je sada na međunarodnoj zajednici da sprovede sopstveni mandat, ali i da je vreme da se vidi "težina reči NATO pakta".

Tagovi: Metju Palmer , Kosovo , SAD

Komentara 50

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Superhik

Srpkinje su lepe zene,ali bez kriteriuma !

3 1

divlji vuk

Naš narod kaže: Umiljato jagnje, dve ovce sisa !

4 0

boban

I nije nam neki zet, mogli smo i boljeg izabrati

6 145

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo