"Cvetaju" kamenolomi kod Bele Palanke, meštani nezadovoljni

Meštani sedam sela kod Bele Palanke zakazali su, pa otkazali, novu blokadu regionalnog puta Bela Palanka - Svrljig. Nezadovoljni su jer zbog sve više kamenoloma u ovom kraju sve manje ostaje od puta koji koriste, a kamena prašina prekrila je i poljoprivredne površine od kojih žive.

Dok meštani tvrde da sada rade četiri kamenoloma, iz Koridora Srbije kažu da oni znaju samo za dva, a da jedan radi za njihove potrebe Čiji su preostali?

Izvor: N1

Bele se obronci Svrljiških planina, ali ne od snega. Zato ovde kažu - više nema zdrave hrane, a manje je i zdravih ljudi.

"E, evo je, kamena, zdrava prašina. Katastrofa, pluća počinju da bole, iskašljavanje...", kaže Zvonimir Stojanović.

Ovaj kraj se već dugo beli, pa ga više ne smatraju planinom, već gradilištem.

"Šest godina mi trpimo. Pretvorili su u pravo gradilište za potrebe auto -puta", dodaje Ivan Radenković.

Potrebe su velike, jer za samo dvadeset minuta izbrojali smo više od 50 kamiona koji su prošli. Prolaze regionalnim putem od Palanke prema Svrljigu, putem koji je sada bez asfalta.

"Promenjena je trasa puta, kamenolom nasred puta. Tu je bio propust za vodu – uništen je, kanali su bili – uništeni su", navodi Radenković.

Zato su meštani okolnih sela koji koriste put protestovali i u više navrata postavljali blokade. Zakazali su i blokadu za danas, ali su odustali.

"Kaže hitno vas privodimo ako blokirate put. Odmah sa javnim tužiocem proces i u zatvor", naglašava Radenković.

Blokada otkazana, policija je ipak bila tu. Prošli su i kamioni bez registarskih tablica, nisu iz zaustavili. Kažu – nisu zato došli.

A ovde kažu da bi voleli da bilo ko od nadležnih dođe. Traže odgovore i odgovorne, zbog onog što im je bitno.

"Ovaj put, ovaj most, moja njiva tako koja je u prašini. Četvrta godina kako je ne obrađujem, pet centimetara prašina, merio sam", očajan je Zvonimir Stojanović.

Šteta za poljoprivredu, a korist?

"Imamo korist. Da nam bude vozilo uništeno i svakog dana da strepimo da li ćemo živi da se vratimo kući. Pa kad padne kiša, kolko puta šleper ne može da izađe, vraća se u rikverc da nas pogazi", kaže Radenković.

...Kao pogažane sve biljke četiri kilometra duž puta. Tačan broj kamenoloma ne znaju ni meštani, izbrojali su četiri. Iz Koridora odgovaraju da jedan radi za njihove potrebe, jedan je radio i pre, a čiji su i za koga rade ostali, iz opštine su najavili da će odgovoriti, pa nisu.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Belopalancanin

Samo objavite ko je predsednik opstine i sav javasluk u ovom mestu ce svima biti jasan.

19 1

Dinki-Di

Dok ima para od kredita treba brzo razgrabiti kad imas vee sa vladajucom kamarilom ne trebaju ti dozvole registracije ,a i policija je potplacena a jos ko im je ministar pa nece posao da izgube!

19 1

Siki Magare

Pa zna se kog obezbedjuje lokalna policija. Otišli oni u privatnike.

28 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo