Srbija apeluje da UNMIK ostane na Kosovu

Direktor vladine kancelarije za Kosovo Marko Đurić obznanio je da je moguće povlačenje UNMIK-a sa Kosova. Optužbe iz Srbije idu ka Sjedinjenim Američkim Državama, a iz Rusije poruke Briselu da ubrza rešavanje problema na relaciji Beograd-Priština.

Izvor: N1

Šamar mirovnim naporima i povratak politici samovolje i diktata - tako je sa dokumentom u rukama za koji tvrdi da ga je potpisala odlazeća američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, Marko Đurić javnosti saopštio da taj papir predstavlja prvi korak povlačenja misije UN-a sa Kosova.

"Ova inicijativa istovremeno, u to ne treba imati nikakve sumnje, predstavljaće ohrabrenje separatistima u Prištini da nastave sa svojom politikom dugih cevi, da nastave sa svojim jednostranim delovanjem u međunarodnoj zajednici i da rešenje za odnose Beograda i Prištine ne traže za pregovaračkim stolom", ocenio je Đurić.

Kada je o pismu Đurić izvestio i šefa države, Vučić je, pred austrijskim predsednikom Ameriku optužio za uklanjanje poslednjih tragova Rezolucije 1244, i zamolio da se tokom donošenja odluke o povlačenju UNMIK-a, razmišlja o interesima regionalne stabilnosti i mira.

"Zato što bi odlazak UNMIK-a, kao i formiranje kosovske vojske dovelo Srbiju u užasno tešku poziciju, užasno tešku poziciju u kojoj mi više nemamo izbora, ni pravo da bilo šta biramo ili bilo šta drugo učinimo, sem da štitimo svoju zemlju i svoj narod", rekao je Vučić.

Na, kako kaže, tragične posledice Vučić podseća i u slučaju evetualnog prijema Kosova u Interpol jer bi, tvrdi, krajnja odrednica bila ćorsokak.

"I druga posledica je ta da ćete odjednom imati na interpolovim poternicama 5.000 Srba. To će da stvara tenzije na dnevnom nivou, dodatne sukobe na Balkanu i ne znam kome je to potrebno", rekao je Vučić.

O pitanju Kosova bilo je reči i tokom susreta predsednika Srbije i Austrije u četiri oka.

"Moj stav i stav Austrije sve ukupno je da ukoliko postoji mirno, saglasno rešenje između Beograda i Prištine, onda ćemo mi to da posmatramo sa velikom blagonaklonošću", rekao je Aleksander van der Belen.

Austrija, prema Vučićevim rečima, ne krije da uslov članstva Srbije u EU predstavlja rešavanje statusa Kosova, jer Unija ima dovoljno svojih, da bi uvozila probleme drugih zemalja.

Rusija, sa druge strane, poziva Brisel da "pritisne" Prištinu kako bi se situacija rešila, jer se prema navodima iz ruskog ministarstva spoljnih poslova bezbednosna situacija na Kosovu pogoršava.

U isto vreme neimenovani zvaničnici NATO-a poručuju da formiranje Vojske Kosova, za čiji se teren uveliko priprema zakonska regulativa, ne bi trebalo da prođe bez konsultacije svih zajednica na Kosovu i NATO saveznika.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dzergj

Trazili ste gledajte.

3 0

petar

Pa vi ucite pameti americkog ambasadora u Beogradu! Ponovo nek predsednik kaze sta bi mu rekao da je on bio tu.....

13 221

ja

zašto ne šaljete vojsku? ali ne na Kosovo jer bi vas tamo potukli ko magarce, ko uostalom u zadnje tri ekspedicije koje ste imali...nego vojsku na ovu bagru koja bi da vas salje da prolivate krv zato da bi oni mogli da ostaju na vlasti. kako niste nista naucili od Slobe?

41 363

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo