Vučić: Imaćemo uskoro više kilometara auto-puta od Hrvatske

Vučić: Imaćemo uskoro više kilometara auto-puta od Hrvatske Izvor: Tanjug/Zoran Žestć

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će biti sve više novca za izgradnju infrastrukture jer je republički budžet u suficitu.

On je u Beogradu na Poslovnom forumu Srbija-Austrija rekao da rekao da će se na minimum svesti realizacija projekata u oblasti infrastrukture na osnovu međudržavnih sporazuma i da će ti postupci biti sve transparentniji.

Srbija po oceni Vučića ima naročito nerazvijen vodni saobraćaj pa ima problema kad uvozi naftu iz Mađarske i Rumunije zbog pada vodostaja na Dunavu.

"Renovirano je 220 kilometara pruge, ali i dalje je mali broj ljudi koji koristi prevoz železnicom", kazao je Vučić i dodao i da teretni saobraćaj izbegava Srbiju zbog loših pruga.

On je podsetio da je u toku izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta, koja je u Srbiji duga 138 kilometara, i istakao da je Hrvatska odbila da učestvuje u izgradnji nastavka te pruge prema drugim evropskim zemljama, sa obrazloženjem da nema interes za pruge istočno od njene granice.

"Nemamo takvu vrstu iskušenja, interesuje nas saradnja i na Istoku i na Zapadu", rekao je Vučić.

Naveo je da je pri kraju izgradnja južnog i istočnog kraka Koridora 10 i da je u poslednje dve godine izgrađeno 200 kilometara autoputa u punom profilu, tako da će Srbija za šest meseci imati više autoputeva od Hrvatske.

"Želimo da i dalje napredujemo u izgradnju putne infrastrukture jer to doprinosi bržem ekonomskom napretku", rekao je predsednik Srbije.

Pozvao je austrijske kompanije da ulažu u Srbiji jer imaju "otvoren put za saradnju" i dodao da će se Srbija truditi da unapredi vladavinu prava kako bi obezbedila veću sigurnost stranim investitorima.

"Srbija je privukla 55 odsto ukupnih investicija u regionu", rekao je Vučić i naglasio da je Srbija uvek na strani investitora ali ne na štetu prava radnika.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen je rekao da su privredni odnosi Srbije i Austrije odlični, ali da i dalje napreduju.

"Spadamo među najveće investitore u Srbiji, ako nismo i najveći, i zapošljavamo oko 20.000 radnika, čime dajemo važan doprinos zapošljavanju i razvoju zemlje", rekao je on.

Srbija približavanjem EU, kako je dodao, obezbeđuje stabilnost, ali je ocenio da ima još dosta toga da se uradi, pre svega smanje birokratske procedure, a Austrija je spremna da ponudi svoje iskustvo i znanje u toj oblasti.

"Saobraćajna infrastruktura je važan izazov za obe zemlje", rekao je austrijski predsednik i istakao da perspektiva učlanjenja Srbije u EU vezana za unapređenje infrastrukture jer povezanost među zemljama jača konkurentnost privrede.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da su investicije iz Austrije stizale i kada uslovi za ulaganje u Srbiji nisu bili dobri kao danas kada je Srbija mesto gde treba investirati.

On je zahvalio Austriji posebno na pomoći u uvođenju dualnog obrazovanja i digitalizacije, u čemu je Privredna komora Austrije mnogo više od partnera.

Potpredsednik Privredne komore Austrije Rihard Šenc je rekao da protok roba među zemljama mora da bude brži jer to podstiče dodatne investicije.

Naveo je da je prošle godine robna razmena Srbije i Austrije bila 1,2 milijarde evra i da Austrija ima suficit, ali da ima prostora za dalji rast trgovine, čemu će doprineti dalja modernizacija i izgradnja saobraćajne infrastrukture.

"Razmena usluga je bila u vrednosti 400 miliona evra, s tim što je Srbija veći izvoznik nego uvoznik usluga", kazao je Šenc i podsetio je da su austrijske kompanije u Srbiji investirale 2,2 milijarde evra.

Na poslovnom forumu su 23 austrijske kompanije, koliko ih ima i iz Srbije.

Komentara 94

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

mnm

Žmureći znam kad iz Hrvatske na Batrovcima pređem preko graničnog prelaza. Momentalno mi točkovi krenu poskakivati.

2 0

Pera

Mi imamo oko 700 a Hrvati 1200 kilometara.Ni blizu...Proverite na wiki

71 2

Dule

Ajde prvo sredi asvalt od Horgoša do NS i od Batrovaca do Pecinaca

78 202

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo